Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 12:56 |

Crnadak na ministarskom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je danas na ministarskom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici.

Države članice Američko-jadranske povelje su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i SAD, dok Srbija i Kosovo učestvuju u formatu A5 kao posmatrači. Na ministarskom sastanku, koji je održan u okviru predsjedavanja Crne Gore Američko-jadranskom poveljom (A5), razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji, regionalnoj saradnji i budućnosti A5.

Ministar Crnadak u svom obraćanju istakao je važnost sastanaka ministara vanjskih poslova u okviru Američko-jadranske povelje za jačanje regionalne saradnje. Ocijenio je da evropske integracije i jačanje saradnje s NATO-om značajno doprinose stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana.

- Članstvo Bosne i Hercegovine u EU i jačanje saradnje s NATO-om, promicanjem dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje glavni su ciljevi vanjske politike definisani Strategijom vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018-2023 koju je usvojilo Predsjedništvo BiH. Vjerujemo da je to preduslov za očuvanje dugoročnog mira i stabilnosti, kao i za održivi regionalni politički i ekonomski razvoj - naglasio je, između ostalog, ministar Crnadak.

Što se tiče regionalne stabilnosti i sigurnosti, Crnadak je istakao da jednostrana odluka Prištine o uvođenju takse od 100 posto na robu iz BiH i Srbije predstavlja kršenje odredbi CEFTA sporazuma. Naveo je da ta i odluka o formiranju tzv. "Oružanih snaga Kosova" može dovesti do destabilizacije i narušavanja pozitivnih postignuća i procesa u našoj regiji.

- Vjerujemo da se dugotrajni mir i stabilnost regije ne može utvrditi jednostranim odlukama koje bi u potpunosti zanemarile interese druge strane u dijalogu. Jedino rješenje postignuto kompromisom Beograda i Prištine može poslužiti kao jamstvo za buduću stabilnost i dobre odnose dviju strana - zaključio je Crnadak.

Nakon skupa Partnerske komisije A5 Crnadak je prisustvovao i sastanku ministara vanjskih poslova članica Američko-jadranske povelje, čiji je domaćin bio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, saopćeno je iz MVP-a BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom