Ekonomija     | 18.12.2018. 13:17 |

EU pomaže UINO BiH u napretku ka evropskim standardima

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 18. decembra (FENA) – Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) Bosne i Hrcegovine uspješan je primjer institucije na državnom nivou koja pruže usluge svima - ocijenio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

-Porezi nikada nisu popularni i stoga je bitno da imamo sistem koji je transparentan - rekao je Wigemark na predstavljanju rezultata projekta koje finansira Evropska unija za unapređenje kapaciteta UINO BiH.

Taj projekat predstavlja, istakao je, nastavak podrške EU UINO BiH u daljem usklađivanju s pravnom stečevinom EU i efektivnoj primjeni zakonskih propisa i praksi u oblasti indirektnog oporezivanja BiH.

Projekt je pružio pomoć organima vlasti BiH kroz izradu Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i Pravilnika o PDV, Zakona o akcizama i Pravilnika o akcizama, Odluke o primjeni Zakona o carinskoj politici BiH (ZCP), raznih instrukcija i metodologija u oblastima zabrana i ograničenja uključujući prava intelektualne svojine (IPR), interne revizije, analize rizika i naknadne carinske kontrole.

Izrađena je knjiga sa praktičnim primjerima u oblasti PDV što olakšava tumačenje zakona za zainteresovane strane. Praktična uputstva i smjernice za carinske službenike, poreske inspektore i privredne subjekte će olakšati primjenu zakonskih propisa iz oblasti carine i akciza.

Tokom radionica iz oblasti strateškog planiranja i poslovnih standarda, kao i komunikacije i saradnje, projekt je omogućio bolje razumijevanje metodologija EU i boljeg usklađivanja s međunarodnim standardima.

Direktor UINO Miro Džakula je na konferenciji za novinare rekao da će UINO nastaviti da usklađuje zakone s evropskom legislativnom, što je i dosad bio slučaj u njenom radu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta