Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 19:47 |

Chen: Želim prosperitet BiH i Kini i vječno prijateljstvo

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Želim prosperitet Kini i Bosni i Hercegovini, želim vječno prijateljstvo narodima naših dviju država. Doviđenja dragi prijatelji, doviđenja BiH, poručila je ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo večeras na prijemu koji je organiziran u povodu završetka njenog mandata.

Istaknula je da je imala želju pomoći BiH te da je na tome radila tri i po godine.

- BiH je u protekle tri godine postigla konstantan ekonomski razvoj, očuvala društvenu stabilnost, napredovala na evropskom putu. Iako se BiH suočava sa brojnim izazovima vjerujem da je ispred nje sve bolja budućnost - naglasila je Chen.

Zahvalila je svim narodima BiH što vole Kinu, što njeguju prijateljstvo sa kineskim narodom i što smatraju Kinu partnerom za saradnju.

- Zahvaljujem se i Kinezima koji žive u BiH na tome što se zalažete za jaču saradnju dviju zemalja i nikad ne odustajte od toga uprkos teškoćama - navela je Chen.

Podsjetila je i na projekte koji povezuju Kinu i BiH. Među njima izgradnju Termoelektrane u Stanarima, inicijativu ''Pojas i put'', a posebno je istaknula ukidanje viza polovinom ove godine čime su Kina i BiH jedna drugoj postale dostupnije.

- U prvih deset mjeseci ove godine broj kineskih turista u BiH je dosegao 52.000 s tim da je samo u oktobru zabilježen broj od 12.000 - rekla je Chen.

Podsjetila je da je prije nekoliko dana kinesko preduzeće potpisalo Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa između Banja Luke i Prijedora. 

- Izgradnja Bloka 7 predstavlja moje najveće očekivanje. Nadam se da će se početak gradnje desiti u bližoj budućnosti - istaknula je Chen.

Chen je zahvalila gostima koji su došli na njeno posljednje obraćanje tokom ambasadorskog mandata te izrazila uvjerenje da će Kina i BiH uvijek moći računati jedna na drugu.

Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Predstavnici OKBiH i Magoda: Stvoriti bolje okruženje za vrhunske sportiste i olimpijce

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'