Kultura     | 19.12.2018. 09:43 |

'Jedne noći u decembru' povodom 70 godina od rođenja Kemala Montena

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19.decembra (FENA) - U sjećanje na lik i djelo Kemala Montena, kao jednog od utemeljitelja sarajevske pop scene, čije pjesme se i danas pjevaju u svim zemljama regiona, bit će održana manifestacija „Jedne noći u decembru“, povodom obilježavanja 70 godina od njegovog rođenja.

Općina Stari Grad Sarajevo podržala je taj projekat koji će se realizovati od 26. decembra 2018. do 10. januara, 2019. godine u jednoj od najprometnijih ulica te općine – Štrosmajerovoj ulici.

Manifestacija, koja je zamišljena kao izložbena postavka, ujedno će biti i novi turistički proizvod koji će biti dostupan građanima Sarajeva, ali i svim posjetiocima glavnog grada BiH, kao najatraktivnije turističke destinacije u zimskom periodu u regionu.

U prazničnom ambijentu i u prikladno dekorisanoj Štrosmajerovoj ulici, dvosedmična manifestacija „Jedne noći u decembru“ slikom i muzikom će vratiti Kemala Montena gradu kojem je do kraja života ostao vjeran, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Autorica projekta i izložbe je Amina Abdičević, a njegovu realizaciju omogućili su Općina Stari Grad Sarajevo, Općina Centar, Turistička zajednica KS i Ministarstvo kulture i sporta KS.

Centralnim dijelom Štrosmajerove ulice bit će postavljeno 12 samostojećih elemenata na kojima će kroz kreativni umjetnički prikaz u štampanoj formi biti napravljen presjek života i realizovanih umjetničkih dostignuća Kemala Montena. U sklopu njih bit će i postamenti sa LED rasvjetom i iz njih će biti emitovan audio zapis, na osnovu čega će biti predstavljen kompletan produkcijski rad Kemala Montena.

Postavit će se i Mala scena kao mjesto dešavanja svečanog otvaranja izložbe, a imat će i interaktivni karakter s posjetiocima kao mjesto sa kojeg bi publika mogla ponijeti uspomenu u obliku foto dokumentacije. Manifestaciju će pratiti i prigodne brošure, te 10 različitih vrsta razglednica s likom Kemala Montena.

 „Jedne noći u decembru“ – manifestacija povodom obilježavanja 70 godina od rođenja Kemala Montena, uvod je za implementaciju projekta otvaranja muzeja sarajevske pop-rock muzičke scene, koji će svakako doprinijeti razvoju i unapređenju kulturnog turizma u Sarajevu.

Kemal Monteno jedan je od najomiljenijih bh. kantautora. Rođen je u Sarajevu 1948., a nakon teške bolesti preminuo u Zagrebu 2015. godine. S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj muzički izričaj koji ga je pratio tokom više od 40 godina karijere. Ljubavne pjesme bile su njegov nepresušan izvor i njegova iskrena ispovijed u kojoj je opisivao životne situacije u kojima su se našli on ili njemu bliski ljudi. Svoju bogatu muzičku karijeru Kemo je počeo u drugoj polovini 60-ih, tačnije 1967. godine nastupom na festivalu „Vaš šlager sezone“ s pjesmom „Lidija“ koja je osvojila prvu nagradu. Ovom festivalu Monteno je ostao vjeran i idućih godina, a za njega je napisao neke od svojih najljepših šansona poput „Zemljo moja“ (1977. godine) i „Sarajevo, ljubavi moja“ (1976. godine) koju je otpjevao na 10. jubilarnom Šlageru sezone. Pjesma je postala svojevrsna himna Sarajevu - njegovom rodnom gradu i do zadnjeg nastupa bila je nezaobilazan dio njegovog repertoara.

Osim spomenutih pjesama, Kemal Monteno je obilježio 70-e svojim brojnim antologijskim pjesmama, a osim Šlagera sezone Montena se često moglo vidjeti na Opatijskom i Zagrebačkom festivalu na kojima je redovno osvajao nagrade publike i žirija, a njegovi albumi prodavani su u zlatnim i platinastim nakladama. Osim što je pisao za sebe, Kemal Monteno je napisao brojne pjesme i za svoje kolege iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije: Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Nedu Ukraden, Dražena Žerića, Ismetu Krvavac, Paulu Jusić, Anicu Zubović, Mišu Kovača, Kseniju Erker, Duška Lokina, Kiću Slabinca, Dalibora Bruna i mnoge druge, a često su upravo njegove pjesme bile zaslužne za uspjeh njegovih kolega. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'