Stranačke aktivnosti     | 19.12.2018. 12:30 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Od završetka Izbora 2018. do danas na Unsko-sanskom kantonu vođeni su pregovori o formiranju vlasti. Na žalost, ne onako kako smo željeli.

Ideja Naše stranke, iako sa jednim zastupničkim mjestom u Skupštini USK, bila je da se prema principima kako se to uradilo u Kantonu Sarajevo i drugim kantonima formira BH blok sa lijevo orijentiranim političkim organizacijama, što i u slučaju našeg Kantona podrazumijeva stvaranje bloka sa SDP-om i DF-om. Nažalost, ovaj pokušaj nije uspio iz razloga što su obje organizacije izrazile spremnost da formiraju BH blok s nama, ali ne i jedna sa drugom.

Također, smatrali smo da se prvo treba pregovarati o principima i programima, a tek nakon što toga o resorima koje bi neka politička organizacija vodila. Ni ovaj dio procesa nije ulijevao optimizam.
Odlučili smo se za suradnju sa lijevo orijentiranom političkom organizacijom SDP, kao i Nezavisnim blokom i sve tri stranke prihvatile su zajednički nastup u radu Skupštine USK. Nezavisni blok i Naša stranka u Skupštini USK formirat će zajednički klub.

Rezultat dosadašnjih pregovora političkih organizacija je da se sa jedne strane nalaze političke organizacije A-SDA-Pomak, SDP, SBB i NB koje imaju 15 zastupnika. Sa druge strane preostale su tri organizacije ili 14 zastupnika.

Naša stranka ne želi koalirati niti potpisivati bilo kakav sporazum o saradnji sa većinom koju predvodi stranka A-SDA, iz istih razloga zbog kojih ne želi koalirati sa SDA, jer naprosto oni nisu naši prirodni politički partneri. Ne želimo participirati u vlasti kada su u pitanju ministarske pozicije, pozicije direktora, raspodjela mjesta u UO, NO ili bilo kojim drugim privilegijama, sve do momenta u kome će kompetencija biti najbitniji kriterij prilikom izbora kadrova. Svjesni smo odgovornosti pred kojom se našla Naša stranka, činjenice da smo 16-ta ruka, te da bukvalno od naše odluke da podržimo formiranje Vlade USK ovisi hoće li se krenuti u rješavanje mnogobrojnih nagomilanih problema na USK ili u blokadu svih procesa. U ovoj situaciji, mi sebi ne možemo dozvoliti luksuz da praktično blokiramo sve procese te ćemo podržati predloženu Vladu. Naša stranka i njena predstavnica u Skupštini USK, u daljem radu djelovat će samostalno, u skladu s principima i uvjerenjima Naše stranke.

Na našu konačnu odluku najveći utjecaj imale su činjenice da je Unsko-sanski kanton godinama padao sve dublje u političku nestabilnost, ekonomsku katastrofu, dugove, nezaposlenost,
iseljavanje stanovništva je postao jedan od najvažnijih problema, užasni socijalni problemi koji su kulminirali nedavnim tragičnim događajem u Bihaću, migrantska kriza za koju niko ne zna kako će se nastaviti u proljeće i mnoštvo drugih problema koji traže političku odgovornost i da im se već jednom pogleda u oči.

Možemo pustiti da se pregovori nastave u nedogled, da se dalje ostave mogućnosti kupovine-prodaje glasova, da ''preletači'' rade i ne možemo garantirati da toga neće biti u budućnosti, ali želimo biti odgovorni i preuzeti na sebe ovaj rizični politički poduhvat.

Uvjet za našu podršku ovoj većini je dokument ''PREGOVARAČKE OSNOVE'' koji smo izradili i koji je uvršten u sporazum kojeg će većina potpisati.

Želimo biti pozitivni i vjerovati da će ova većina u narednih 100 dana pokazati koliko je odgovorna i ozbiljna u rješavanju problema koji se tiču života građana i da će se baviti uzrocima, a ne posljedicama problema. Pratit ćemo da li rade na implementaciji uvjeta iz pregovaračkih osnova koje su prihvatili.

Vama koji formirate većinu poručujemo da ćemo pomno pratiti vaš rad i da niko više nema pravo da se s ovim narodom poigrava.

O svemu ćemo, naravno, transparentno obavještavati javnost, a svojim glasom u Skupštini podržavat ćemo sve ono što je dobro za građane građane USK, ono što nije, budite sigurni da nećemo.

Naš plan za Bosnu i Hercegovinu
jednaku za sve njene građane i građanke na cijeloj njenoj teritoriji. http://politike.nasastranka.ba/
PREGOVARAČKE OSNOVE
Regionalnog odbora Naše stranke zapad za mandatni period 2018.- 2022.god.
1. Podrška inicijativi 10% Budžeta USK-a za razvoj
- donošenje Zakona o poticanju ulaganja na području USK-a u roku od 6 mjeseci
(isključivo proizvodne djelatnosti visoke dodane vrijednosti, oprema, izgradnja prerađivačkih kapaciteta prihvata, čuvanja i prerade poljoprivrednih proizvoda, izgradnja tehnološkog parka, Program podrške start-up kompanijama...)
- Osiguranje sufinansiranje projekata EU fondova i međunarodnih organizacija
- Izdvajanje za poticaje u poljoprivredi isključivo prema strategiji i prema principu da se podstiču poljoprivrednici koji ostvaruju povećenje proizvodnje
2. Nulta stopa borbe protiv korupcije (Etička vlada)
- donošenje Planova integriteta u svim institucijama USK-a u roku od 6 mjeseci
- obaveze izabarnih zvaničnika da podnose godišnji izvještaj o stanju korupcije i poduzetim mjerama u svim kantonalnim institucijama, fondovima i javnim preduzećima
3. Usvajanje Zakon o porijeklu imovine izabranih zvaničnika - u roku od 6 mjeseci
4. Objedinjavanje javnih nabavki svih kantonalnih institucija - u roku od 6 mjeseci
5. Pokretanje reforme obrazovnog sistema
- Definiranje strateških ciljeva i mjera u roku 6 mjeseci za osnovno, srednje i visoko obrazovanje
6. Smanjenje privilegija i iznosa plata i naknada u organima vlasti USK-a u roku 3 mjeseca
- Izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Unsko-sanskog kantona („Sl. glasnik USK-a“ br. 11/15)
7. Zdravstvo
- Analiza funkcionisanja zdravstvenog sistema – rok 6 mjeseci
- Rekonstrukcija operacionog trakta Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijankić
- Donošenje Akcionog plana za saniranje zdravstvenih institucija – rok 6 mjeseci
- Omogućavanje privatne prakse porodične medicine
8. Kultura i sport - izdvajanje 0,7 posto Budžeta u skadu sa Zakonom,
- Sredstva za sport usmjeriti direktno prema programima za uzrast 10-15 godina
9. Uvođenje Smjernica za korporativno upravljanje javnim preduzećima
- Javna preduzeća i fondovi ne smiju biti stranački plijen
10. Reorganizacija kantonalnih javnih institucija (efikasna i ekonomična uprava)
11. Opća i bezrezervna podrška izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH i alokaciji javnih investicija FBiH na USK-a srazmjerno broju stanovnika

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta