Svijet     | 19.12.2018. 16:10 |

Evropska komisija prihvatila revidirani italijanski budžet

FENA Internet

BRUXELLES, 19. decembra (FENA) - Evropska komisija u srijedu je prihvatila prijedlog revidiranog italijanskog budžeta, okončavajući višemjesečno sporenje i izbjegavajući mogućnost uvođenja kaznenih mjera EU protiv Rima.

Kako bi umirila zabrinutost Bruxellesa, populistička italijanska vlada predložila je smanjenje svoje ciljne cifre budžetskog deficita s 2,4 na 2,04 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Evropska komisija saopćila je da će prihvatiti tu cifru kako bi izbjegla preporuku pokretanja takozvane Procedure protiv prekomjernog deficita (EDP) protiv Rima.

- Današnji sporazum nije idealan, ali nam omogućava da izbjegnemo EDP - ukoliko se te mjere u potpunosti provedu - izjavio je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Procedura protiv prekomjernog deficita implicira strogi nadzor EU nad italijanskim finansijama i uvođenje potencijalnih kazni u slučaju kontinuiranog nepoštovanja pravila eurozone.

Zamjenik italijanskog premijera i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini izjavio je da budžetski sporazum predstavlja "pobjedu zdravog razuma na dobrobit talijanskih građana".

Čelnik ekstremo desničarske i euroskeptične stranke Liga navodi u saopćenju da neće biti odgoda ili promjena u predloženim reformama sistema socijalne zaštite.

I pored Salvinijevih pohvala, njegova objava predstavlja kraj muka za italijanske čelnike koji mjesecima kritikuju Bruxelles što je "nepravedno oštar" prema Rimu.

I Dombrovskis i evropski komesar za ekonomiju Pierre Moscovici saopćili su da se ton komunikacije u posljednjim sedmicama okrenuo s konfrontacije ka saradnji.

- Italijanska vlada prešla je dugačak put. Prije samo nekoliko sedmica čuli smo od nje retoriku konfrontacije - izjavio je Dombrovskis.

U međuvremenu je Moscovici odbacio sugestije da je odluka EU potaknuta brigom da bi populističke stranke širom Unije mogle širiti antievropska osjećanja uoči izbora za Evropski parlament u maju iduće godine.

- Sporazum pokazuje da Evropska komisija nije neprijatelj italijanskog naroda. Mi nismo mašina sastavljena od neosjetljivih birokrata koja uvodi mjere štednje i uskraćuje demokratiju - istaknuo je Moscovici, prenosi dpa.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Italija potpisuje sporazum s Ukrajinom i UNESCO-om o obnovi katedrale u Odesi

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta