Bosna i Hercegovina     | 19.12.2018. 17:31 |

Zastupnici Skupštine KS razmatraju Nacrt Budžeta KS za 2019.godinu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju Nacrt Budžeta KS za 2019.godinu, a mišljenja su podijeljena oko toga, da li je on razvojni ili nije.

Zastupnik SDP-a BiH Igor Stojanović smatra kako je dobro što je budžet u nacrtu, jer će se u raspravi uticati na njegovu izmjenu, ali da Vlada KS nema senzibiliteta, jer „misle da treba ulagati u plate budžetskih korisnika, a ne shvataju da nemamo tramvaje, nemamo infrastrukturu sve propada u KS, propada život".

- Glasat ćemo za, jer nam je stalo da ovaj budžet bude donesen na vrijeme, da ne uđemo u privremena finansiranja, ali ćemo imati veliki broj amandmana - rekao je Stojanović.

 Također i zastupnik Naše stranke Edin Forto smatra da je to budžet odlazeće Vlade, i doći će do značajnih izmjena.

 - Mi ćemo zapošljavanje kontrolisati. Procjene na kojima je zasnovan ovaj budžet su malo preoptimistične u smislu punjenja budžeta, on je napuhan, prevelik je - rekao je pored ostalog Forto.

 S obzirom da je bilo kritika da je u Nacrtu budžeta smanjeno izdvajanje za akademsku zajednicu, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović je kazao da se za obrazovanje najviše izdvaja, te podsjetio da je ove godine zaposleno puno asistenata, da su povećane plate uposlenih za djelatnost srednjeg i visokog obrazovanja, a uposleno je i 87 asistenata.

 Rasprava još traje, a zastupnici iznose svoja mišljenja o gotovo svim aspektima predloženog Nacrta Budžeta KS za 2019.godinu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo