Bosna i Hercegovina     | 20.12.2018. 13:24 |

Podrška majkama Srebrenice kroz projekt organizacije MFS-Emmaus

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 20. decembra (FENA) - Humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti Emmaus organizirala je u Potočarima, povodom Međunarodnog dana solidarnosti, druženje za majke Srebrenice. 

Koordinatorica projekta "Ljubav za majke Srebrenice“ Deniza Ibraković kazala je Feni da je provedba ovog projekta počela u decembru 2016. godine i trenutno obuhvata 40 korisnica. U projekt su uključene majke koje su ostale bez svojih sinova i kćeri tokom rata i žive same.

- Ovo je jedinstvena prilika za majke da se druže, jer nažalost nemaju svoje komšije i njihova sela su rijetko naseljena. U okviru projekta provode se različite aktivnosti koje su potrebne majkama Srebrenice. Pomažemo im pripremu ogrjeva, pružamo pomoć u snabdijevanju lijekovima i namjernicama, uslugama ljekarskih pregleda, te ostalih nužnih stvari za život – kazala je Ibraković.

Majka Mejra Đogaz iz Potočara kaže da sa drugim majka dijeli svoju tugu i bol.

- Lakše je kad se bol sa nekim podijeli. Mnogo mi znači kad sa nekim podijelim svoju bol, i svakako dobro dođe da se družimo i o svemu razgovaramo. Nakon druženja, jednostavno, bolje se osjećam – kazala je.

Projekt "Ljubav za majke Srebrenice“ realizuje s ciljem iskazivanja solidarnosti sa srebreničkim majkama, kojima su danas tokom druženja uručeni i prigodni pokloni.

Druženju su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, muftijstva tuzlanskog te Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Međunarodni forum solidarnosti Emmaus je humanitarna, neprofitna organizacija osnovana 1999. godine u Doboj-Istoku. Cilj ove organizacije je pomoći ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'