Bosna i Hercegovina     | 20.12.2018. 18:47 |

Otvorena prva Inovativna trening laboratorija u BPK-a i Gornjedrinskoj regiji

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20.decembra (FENA) - Prva Inovativna trening laboratorija (IT Lab) na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) ali i Gornjedrinske regije (GDR) otvorena je danas u Udruženju za lokalne razvojne inicijative „Aldi“ u Goraždu.

Uspostavljanje IT Lab-a omogućeno je uz finansijsku podršku DVV International - Ureda za Bosnu i Hercegovinu, kroz projekat „Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja, kroz stvaranje boljih uvjeta za provođenje obrazovanja odraslih“. Podršku je pružilo i Federalno ministarstvo poduzetništva i obrta.

Kako je kazala direktorica Meliha Gačanin, povećana ponuda visokoobrazovane radne snage u kombinaciji sa slabom potražnjom na tržištu rada, vodi sve veći broj mladih ljudi s ekonomskom pozadinom u dugoročnu nezaposlenost, koja ostavlja snažne posljedice na relevantnost njihovih znanja i vještina za tržište rada i daljem pogoršavanju njihovog položaja.

Zbog toga će poseban akcenat rada Udruženja „Aldi“ i Inovativnog trening laboratorija pod njegovim okriljem, u narednom periodu biti na razvoju Buseness skills, Soft skills i Digital Skills.

„Aldi Inovativni trening laboratorij će omogućiti inovativnim osobama sticanje digitalnih vještina kroz obuku i praktičan rad na izradi digitalnih proizvoda i usluga. To će se provoditi  kroz programe obuke u okviru kratkih trening kurseva, kurseva u okviru odobrenih obrazovnih programa za obuku u digitalnim vještinama, te kroz individualni i grupni rad putem kojih se stečene vještine primjenjuju i primjerima stvarnog života“ - kazala je Gačanin.

Ocijenila je da ubrzana digitalna transformacija ekonomije znači da će skoro svi poslovi od sada zahtijevati neki nivo digitalnih vještina, a da će te vještine biti potrebne za participaciju u društvu.

„Sticanje novih vještina je od vitalnog značaja jer trenutna saradnička ekonomija mijenja poslovne modele, otvara nove mogućnosti i nove pravce ka radu, zahtijeva različit set vještina i donosi izazove. Potrebno je održati korak s tehnološkim razvojem i industrija već uvodi inovativne metode obuke. Istraživački i inovativni habovi mogu takođe pomoći u razvoju i transferu tih vještina, što je i jedan od ciljeva otvaranja IT Lab-a“- kazala je direktorica Gačanin.

Direktor DVV Internacional - Ureda za BiH Emir Avdagić kazao je da ova organizacija kao  i njemački Institut za obrazovanje odraslih, dugi niz godina podržava obrazovanje odraslih

„Zadovoljstvomi je da već dugi niz godina realiziramo projekte u BPK-a Goražde. Ovaj kanton je prije tri godine dobio Zakon o obrazovanju odraslih i ovo je još jedna od aktivnosti koja doprinosti implementaciji ovoga Zakona. S obzirom da u BiH ima veliki broj nezaposlenih te veliki broj stanovnika s niskim obrazovanjem, vjerujemo da bez obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja niko od nas danas ne bi bio konkurentan na tržištu rada - rekao je Avdagić. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

U Goraždu i dalje negativan prirodni priraštaj  

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo