Svijet     | 21.12.2018. 12:29 |

Španska vlada održava sastanak u Barceloni uprkos protestima

FENA Internet

BARCELONA,  21. decembra (FENA) - Premijer Pedro Sanchez i ministri u španskoj vladi stigli su u petak u palatu u centru Barcelone na sedmični sastanak vlade koji je izmješten u katalonsku prijestonicu uprkos protestima separatista protiv tog sastanka.

Sanchezova socijalistička vlada planirala je sazvati sjednicu kako bi stvorila utisak normalne situacije, ali su napetosti visoke u Kataloniji uprkos napretku u jučerašnjim  razgovorima s proseparatističkim predsjednikom sjeveroistočne španske regije.

U centru Barcelone demonstranti koji zagovaraju nezavisnost  su pokušali da se domognu mjesta održavanja sastanka, a policije je pokušala da ih zaustavi.

Regionalna policija Mossos d’Esquadra saopćila je da nijedan demonstrant nije uhapšen zbog ometanja javnog reda i mira u blizini štaba španske nacionalne policije u aveniji u centru grada. 

Sedmični sastanak vlade održava se u Madridu, ali je Sanchez najavio da bi ga mogao prebaciti u druge španske gradove, u gesti predanosti decentralizaciji.

Katalonske vlasti saopćile su da su demonstranti blokirali veliki autoput i desetke ostalih cesta, prekidajući saobraćaj u i iz grada.

Mjere sigurnosti u razvijenoj sjeveroistočnoj španskoj regiji, koje su obično u nadležnosti katalonske policije, ojačane su stotinama dodatnih policajaca iz španske savezne policije.

Sanchez se usaglasio s proseparatističkim čelnikom regije, Quimom Torrom, da rade na nalaženju rješenja za političku krizu koja je prisutna od neuspjelog pokušaja secesije Katalonije iz prošle godine. Njihov jučerašnji sastanak tek je drugi otkako su dvojica čelnika preuzela vlast u ovoj godini, prenosi Associated Press.

 

 
 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom