Ekonomija     | 21.12.2018. 15:20 |

Forum 'Šumarstvo i drvna industrija u funkciji održivog razvoja BiH'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je, povodom 70 godina postojanja i uspješnog djelovanja ove visokoškolske institucije, organizirao Forum pod nazivom „Šumarstvo i drvna industrija u funkciji održivog razvoja BiH“, koji je u glavnom gradu BiH okupio vodeće stručnjake iz oblasti šumarstva i drvne industrije iz BiH i regiona.

Sudionici skupa, razmatraju aktuelno stanje u tom sektoru, odnos između šumarstva i prerade drveta, odnosno stanje u sektoru drvne industrije, te značaj finalizacije u preradi drveta i uopće trendove prisutne u toj industrijskoj grani.

Prema ocjeni stručnjaka, stanje u sektoru šumarstva i prerade drveta u BiH karakteriziraju - nedostatnost zakonskog okvira kojim bi se uredio segment upravljanja i raspolaganja šumama kao obnovljivim resursima, mali stepen finalizacije proizvodnje i netransparentan način raspodjele sirovina, te nepostojanje strateškog pristupa uz visoku administrativnu fragmentiranost u BiH.

Kako je novinarima kazao dekan Šumarskog fakulteta UNSA prof. dr. Mirza Dautbašić, cilj Foruma jeste približavanje stavova šumarstva i drvne industrije radi boljeg iskorištavanja resursa, favoriziranja izvoznih mogućnosti i podizanja stepena zapošljavanja u ovom sektoru.

Ocijenio je kako temeljni problem predstavlja nepostojanje zakona o šumama ( u FBiH od 2009. godine ne postoji zakon o šumama), potcrtavajući da ključ za rješavanje svih pitanja u toj oblasti leži u donošenju modernog zakona, te da problem tzv. 'bespravnih sječa' država može riješiti za sedam dana, aludirajući na odgovornost koju nositelji vlasti imaju u pogledu očuvanja šuma kao razvojnog resursa.

Direktor kompanije MS&WOOD-a Muhamed Pilav (bh. proizvođača namještaja koji gotovo u stopostotnom obimu izvozi svoje proizvode na zahtjevna svjetska tržišta) upozorava kako je BiH jedina zemlja u regionu koja oblast šumarstva i prerade drveta nije zakonski uredila.

Paradoksalnim smatra to što se bh. drvna industrija razvija na uvoznim sirovinama, dok, istovremeno, raste izvoz nižih faza prerade.

Na značaj zakonskog reguliranja oblasti šumarstva ukazao je i rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj, naglašavajući kako se eminentno radi o političkom pitanju, te da bi u tom kontekstu na nivou države trebalo utvrditi strategiju upravljanja šumama u BiH, uključujući i set zakona kojima bi se detaljnije uredila ova oblast.    

Istaknuo je kako bi Šumarski fakultet, kao respektabilna organizaciona jedinica u sklopu UNSA, mogao dati veliki doprinos u spomenutom kotekstu, te da bi se njegov glas trebao čuti na nivou izvršne i zakonodavne vlasti.

Dodao je kako se radi o visokoškolskoj instituciji koja osigurava obrazovanje stručnjaka (inženjera šumarstva) koji su itekako potrebni, tim prije, što BiH u EU inegracijskom procesu mora slijediti određene standarde u oblasti šumarstva, uključujući i zaštitu životne sredine.

- Šumarski fakultet može biti primjerom jedne vrijedne institucije koja je nakon minulog rata u BiH 'iz pepela' ponovno razvila vlastite kapacitete i koja već sada ide ukorak sa šumarskim fakultetima evropskih univerziteta, uspostavljajući visok stepen internacionalne saradnje, produkujući veliki broj naučnih radova i radeći na velikom broju projekata i elaborata, kao i zajedničkih studijskih programa - zaključio je Škrijelj.

Raspoloživi podaci svjedoče o neprimjerenom odnosu spram šumskog blaga u BiH, te kako neke procjene pokazuju čak se oko 50 posto građe ukrade, dok stručnjaci smatraju da je od 2009. godine Federacija BiH oštećena za nekoliko milijardi KM zbog nepostojanja zakona o šumama.

Forumu, posvećenom stanju i trendovima u sektoru šumarstva i prerade drveta, prisustvovali su predstavnici akademske i poslovne zajednice u BiH, kao i institucija nadležnih za zakonsku regulativu u oblasti šumarstva i drvne industrije.   

Suorganizatori Foruma su Ekonomski fakultet i Mašinski fakultet UNSA. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!