Bosna i Hercegovina     | 22.12.2018. 19:11 |

Kabinet Džaferovića: Nikakvog 'samoopredjeljenja' bilo koga u BiH ne može biti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) - Današnja posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Beogradu i njegov susret s predsjednikom Republike Srbije nije bila ni službena, ni zvanična posjeta uime Predsjedništva BiH, nego isključivo privatni čin, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

U saopćenju se ističe da stavovi koje je Milorad Dodik iznio na sastanku s predsjednikom Republike Srbije i na konferenciji za novinare, nisu, niti se smiju smatrati zvaničnim stavovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Zagovaranje „samoopredjeljenja Republike Srpske“ i traženje za to podrške od predsjednika Republike Srbije, predstavlja poziv na direktan nastraj na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u regionu. 

Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma se neće dovesti u pitanje Bosna i Hercegvina, koja je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, ali će se sigurno dovesti u pitanje entitet Republika Srpska, koji je nastao u Dejtonu. 

Nikakvog „samoopredjeljenja“ bilo koga u Bosni i Hercegovini ne može biti. Republika Srpska može biti jedino i isključivo multietnički bosanskohercegovački entitet.

Sve dok obavlja funkciju člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je dužan da poštuje Ustav i zakone BiH, i da zastupa isključivo stavove koji su usaglašeni unutar Predsjedništva BiH - navodi se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Čović o prozivkama za prorusko djelovanje: HDZ i HNS provode europsku politiku

Muftijstvo mostarsko: Nećemo prihvatiti uzurpaciju vakufa i pravljenje novih etničkih linija

Udruženje boraca 'Patriotske lige' HNK: Oštro se protivimo prizivanju vampira rata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo