Bosna i Hercegovina     | 24.12.2018. 09:57 |

Katolici obilježavaju Badnjak, dan iščekivanja Božića

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 24. prosinca (FENA) - Katolici danas obilježavaju Badnjak, dan prije Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista.

Na Badnjak se uređuje kuća za Božić, kiti se božićno drvce, peku se kolači. Tradicionalno se na Badnjak posti i ne jede meso, iako Katolička Crkva post ne smatra obveznim.

 Kulminacija priprave za blagdan Božića bit će mise polnoćke koje se služe u svim crkvama diljem BiH u ponoć. U katedralama, misu polnoćku predvode biskupi uz prigodne propovijedi. Nakon mise, vjernici jedni drugima čestitaju Božić. Nekada su momci poklanjali jabuke djevojkama, a nakon toga odlazilo se kući i obitelj je Božić provodila u molitvi, pjesmi, igri i veselju.

Badnjak ili Badnji dan bogat je božićnim običajima i folklornim sadržajima. Postoje brojni običaji, kojima je svrha želja za blagostanjem, dobrim urodom, napretkom i dobrim zdravljem.

Badnjak je također ime za drvo, panj koji se, prema tradiciji, palio na ognjištu uoči Božića. 

Stari je običaj bio unijeti na dan prije Božića tri velika panja, koja simboliziraju Sveto Trojstvo i postaviti ih pored ognjišta. Iz njihove vatre palile su se svijeće, a često bi se u vatru u kojoj su ti panjevi gorjeli dodao dio gozbe i pića, a njihova bi vatra trebala donijeti mir i dobro ukućanima. Badnjakom se nazivao i samo jedan veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi ukućanima koji bi mu potom uzvraćali. Prema badnjaku se odnosilo kao prema živom biću, a išlo se toliko daleko da ga se posipalo pšenicom, zalijevalo vinom, a davali bi mu i ostatke hrane. Kada bi se zapalio tinjao bi do Sveta tri kralja i vjerovalo se da će onu kuću u kojoj se ugasi zadesiti nesreća.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Katolici danas obilježavaju blagdan Svih Svetih

Istraživanja: Katolici u Hrvatskoj odstupaju od "propisanih" rodnih stereotipa

Zapaljen badnjak u dvorištu Stare pravoslavne crkve u Sarajevu (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo