Bosna i Hercegovina     | 24.12.2018. 15:29 |

Okrugli stol 'Upravljanje finansijama u policijskim strukturama u BiH'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. decembra (FENA) - U organizaciji Centra za sigurnosne studije (CSS) danas je održan okrugli stol o temi „Upravljanje finansijama u policijskim strukturama u Bosni i Hercegovini“.

Skup je organiziran u sklopu regionalnog projekta "Puls integriteta i povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu – POINTPULSE“, koji finansira Evropska unija, a koji već četvrtu godinu implementira mreža sedam organizacija civilnog društva iz zemalja regiona s ciljem jačanja i nadzora integriteta policija u regionu.

Istraživači CSS-a su sa predstavnicima policijskih institucija sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini razgovarali o raznim pitanjima koja se tiču upravljanja finansijama u ovim institucijama, s posebnim osvrtom na pitanja koja se tiču budžeta i javnih nabavki.

Rasprava je doprinijela definisanju što kvalitetnijih preporuka koje će civilno društvo uputiti ka relevatnim nosiocima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Istraživanja ukazuju da i dalje postoje određene manjkavosti u pogledu planiranja, usvajanja i izvršenja budžeta, kao i u pogledu postupaka javnih nabavki.

Također, uočeno je da je nivo transparentnosti u finansijskom poslovanju policijskih struktura u BiH nizak, što utiče na integritet i povjerenje u policijske strukture.

Određene manjkavosti su rezultat kompleksnog sistema javnih finansija ili rada drugih institucija, no moguće je identifikovati mjere kojima bi policijske strukture povećale svoju transparentnost i unaprijedile procese finansijskog poslovanja, čime bi se povećalo povjerenje u policijske strukture, kao i njihov integritet u oblasti upravljanja finansijama.

Okrugli stol je organizovan u okviru četvrte godine implementacije projekta „Puls integriteta i povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu“ koji provodi mreža POINTPULSE, a koji finansijski podržava Evropska unija kroz program Podsticanje civilnog društva u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

To je prvi projekat nadzora policije od civilnog društva na zapadnom Balkanu, saopćeno je iz CSS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu