Regija     | 25.12.2018. 17:07 |

Srbijanski novinari osudili napade na reportera HRT-a

FENA Agencije

BEOGRAD, 25. prosinca (FENA) - Koalicija novinarskih udruga u Srbiji osudila je u utorak medijski linč kojem je u toj zemlji izložen reporter HRT-a Dragan Nikolić zbog izvještavanja s protuvladinih prosvjeda u subotu u Beogradu.

Nekoliko tisuća ljudi izašlo je u subotu na beogradske ulice nastavljajući niz prosvjeda započetih prije tri tjedna protiv predsjednika Aleksandra Vučića čiju vlast smatraju autoritarnom.

U priopćenju medijske koalicije podsjeća se na izjavu srbijanskog ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je rekao da mu je posebno zanimljiv način na koji je sa tog skupa izvještavao HRT.

"HRT-u je bilo važno da kaže kako izvješćuje iz grotla građanskih prosvjeda, samo što nisu pozvali na rušenje vlasti u Srbiji. Takav način izvještavanja je sve samo ne profesionalan", rekao je Stefanović.

Nezadovoljstvo HRT-om je demonstrirao i prodržavni tabloid Informer koji je objavio naslov "Duša prodana: pokatoličeni Srbin euforično izvještavao za HRT" i "najavio početak revolucije", prenosi Hina.

Medijska koalicija drži da se takvim "neprimjerenim reagiranjem na objektivno izvješćivanje" i "prebrojavanjem krvnih zrnaca vraćamo u devedesete godine".

Pozivamo sve medije da prestanu s praksom prozivanja novinara koji ne dijele njihovo neprofesionalno opredjeljenje, a na političare da se obuzdaju od stvaranja ambijenta u kojem su takvi ispadi provladinih medija dobrodošli, stoji u priopćenju. 

Medijsku koaliciju čine Nezavisna udruga novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres, koje ukupno imaju više od 6000 članova.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Habota: Sada je važno da vlasti i politika urade svoj dio posla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo