Svijet     | 26.12.2018. 11:39 |

Sirijska protivzračna odbrana oborila izraelske projektile iznad Damaska

FENA Internet

DAMASK, 26. decembra (FENA) - Sirijska protivzračna odbrana presrela je izraelski raketni napad na području zapadno od prijestonice Damaska u utorak navečer, javila je u srijedu državna televizija.

Pozivajući se na vojni izvor, televizija je javila da je protivzračna odbrana oborila većinu izraelskih projektila prije nego što su se domogli svojih meta, dodajući da je samo skladište oružja oštećeno i da su trojica vojnika ranjena.

Izraelski napad izveden je iz libanskog zračnog prostora, javila je državna TV, dodajući da su neki od projektila presretnuti iznad Libana.

Stanovnici Damaska čuli su nizove eksplozija u prijestonici i vidjeli plamteće proturaketne projektile kako se kreću prema svojim metama na nebu.

U međuvremenu su libanske vlasti javile da su se izraelski borbeni avioni infiltrirali u libanski zračni prostor u utorak navečer u vrijeme napada.

Nadzorna grupa Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da je izraelski raketni napad imao za cilj područja zapadno i jugozapadno od Damaska. Grupa navodi da su projektili pogodili tri mete, za koje tvrdi da su skladišta naoružanja koja pripadaju libanskoj grupi Hezbollah.

Izraelski napad posljednji je u nizu raketnih napada koji imaju za cilj sirijske položaje pod opravdanjem da napadaju položaje snaga koje podržava Iran i borce savezničkog Hezbollaha.

Posljednji napad izveden je prošlog mjeseca i imao je za cilj vojne položaje u mjestu Kisweh zapadno od Damaska.

U septembru je Moskva opremila Damask sistemom protivzračne odbrane S-300, ali lokalni mediji navode da taj napredni sistem još nije korišten, prenosi Xinhua.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta