Svijet     | 26.12.2018. 15:53 |

Broj poginulih u cunamiju u Indoneziji porastao na 430

FENA Internet

DŽAKARTA, 26. decembra (FENA) - Broj poginulih u cunamiju koji je uslijedio nakon niza vulkanskih erupcija u indonezijskom moreuzu Sunda porastao je na 430, uz 159 osoba koje se još vode kao nestale, saopćila je u srijedu indonezijska agencija za bavljenje prirodnim katstrofama.

Portparol agencije Sutopo Purwo Nugroho također je kazao da je 1.495 ljudi povrijeđeno i da je 21.991 raseljeno katastrofom, kojoj su prethodile erupcije vulkana Anak Krakatau.

Spasioci još stižu u udaljene regije u oblasti Sumur na zapadnom rubu Jave, s teškom mašinerijom poslanom kako bi otvorila pristup regiji koji je bio prekinut oštećenjima na cestama i oborenim mostovima, dodao je on.

- Mještani koji žive na otocima Sebesi i Sebuku evakuirani su, a potvrđena su dva smrtna slučaja u Sebesiju dok niko u Sebukuu nije poginuo - kazao je Nugroho, misleći na dva naseljena otoka u blizini vulkana. 

Ukupno 312,78 kilometara obale u Lampungu i Bantenu pogođeno je cunamijem, a voda je prodrla u unutrašnjost otoka i do 500 metara.

Najteže pogođena područja su tri turističke lokacije u oblasti Pandeglang - Tanjung Lesung, Carita i Panimbang, koji je pretrpio najveća razaranja.

Indonezijska agencija za klimu i geofiziku (BMKG) preporučila je ljudima da ostanu podalje od priobalnih regija s obje strane moreuza, prenosi dpa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Palestinsko ministarstvo zdravstva: U izraelskim napadima u Gazi 32.333 ubijenih

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali porastao na četiri

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo