Bosna i Hercegovina     | 26.12.2018. 17:49 |

Na trgu u Banjoj Luci i aktivisti 'Pravade za Davida' i policija

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 26. decembra (FENA) - Na glavnom gradskom trgu u Banjoj Luci prisutna je policija, uoči za 18 sati najavljenog novog okupljanja članova grupe „Pravda za Davida“, koji pristižu na taj prostor.

Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida, najavio je okupljanje na tom mjestu, iako su iz policije ukazali da više neće dozvoliti skupove, ukoliko nisu zvanično odobreni.

U izjavi novinarima večeras je rekao "neka svi vide da se institucije odnose prema ocu kojem su ubili dijete“.

Ponovio je da nije bilo osnova za njegovo jučerašnje hapšenje, i da će večerašnje okupljanje biti mirno i dostajanstveno te da nikome nije prijetio.

Nakon što je danas pušten da se brani sa slobode, Dragičević je naveo da će, kao i proteklih 276 dana, nastaviti mirna okupljanja na Trgu Krajine, s kojeg su jučer uklonjeni simboli, fotografije i cvijeće i sve drugo što podsjeća na njegovog sina Davida, za čiju smrt krivi policiju RS-a.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač ponovio je danas da nikom neće biti zabranjeno da izražava mišljenje i protestvuje u skladu s zakonom, ali bez prijetnji i ne ugrožavajući bilo čiji život.

Pozvao je članove grupe „Pravada za Davida“ da zvanično zatraže odobrenje za skup i da ne dozvole da ih neko zloupotrebljava.

Podsjetio je da su se gotovo devet mjeseci održavali skupovi u centru Banje Luke, koji nikada nisu bili prijavljeni, ali ih MUPRS-a nije zabranjivao, sve dok su bili mirni, dok se odnedavno sa skupova, kako je rekao, poručuju stvari koje imaju i krivičnu odgovornost.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Okupljeni ispred Suda BiH poručili, cilj protesta borba za istinu i pravdu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo