Regija     | 27.12.2018. 19:29 |

Vlada Crne Gore: Regulirana pitanja izdržavanja i nasljeđivanja LGBT parova

FENA Agencije

PODGORICA, 27. prosinca (FENA) - Vlada Crne Gore je na sjednici u četvrtak utvrdila Prijedlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola koji gej osobama daje ista prava kao i heteroseksulanim parovima i jedino ne sadrži izričitu odredbu da mogu da usvajaju djecu.

U Prijedlogu zakona se nigdje eksplicitno ni ne koristi riječ brak, ali je predviđeni postupak registracije isti kao u slučaju muškarca i žene.

Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović kazala je nakon sjednice Vlade da Prijedlogom zakona nije omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje djece, prenosi Beta.

-Postoji samo jedan oblik izdržavanja i to je regulirano članom, prema kojem je moguće izdržavanje djeteta ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje deteta - pojasnila je Radošević Marović.

Ona je kazala da se najveći dio zakona odnosi na niz prava i obveza koje se podrazumevaju za heteroseksualne parove.

Navela je kako je posebno normirano izdržavanje između partnera te detaljno regulirani imovinski odnosi, odnosno pravo na posebnu i zajedničku imovinu.

Kako je objasnila, detaljno su regulirana i pitanja međusobnog nasljeđivanja i u tom dijelu predviđena je i primjena zakona o nasljeđivanju.

Prema njezinim riječima, Prijedlogom je reguliran i poreski status partnera, u smislu olakšica koje proizilaze iz zajedničkog života.

Dodala je da će novi zakonski propis biti u primjeni za godinu, jer je, kako je objasnila, potrebno određeno razdoblje kako bi bili donijeti podzakonski akti, registri i druga prateća dokumenta neophodna da bi se zakon primjenio.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo