Bosna i Hercegovina     | 29.12.2018. 19:03 |

Zagađenost zraka u Kantonu Sarajevo - Epizoda 'Pripravnost' ostaje na snazi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) - Kantonalno ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša saopćilo je u subotu kako zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku na snazi ostaje "Pripravnost" Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Iz ovog ministarstva upozoravaju kako se temperaturna inverzija kratkotrajno može javiti i u noći sa subote na nedjelju, što će, vjerovatno, usloviti povećanje koncentracija zagađujućih materija u zraku.

- Stalno smo u kontaktu sa strukom. Problem zagađenosti zraka nije rješiv preko noći. Ministarstvo će učiniti sve što je u našoj moći da se ovaj problem prevaziđe. Kontinuirano pratimo situaciju. Ukoliko ne dođe do meteoroloških promjena najavljenih u naredna dva dana od Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, proglasit ćemo narednu epizodu - izjavio je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Damir Filipović.

Kako se očekuje, u nedjelju i ponedjeljak bi slabe padavine i nešto jači vjetar trebali  usloviti bolji kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo.

Iz resornog ministarstva ponovno podsjećaju kako mjere iz prve epizode "Pripravnost" podrazumijevaju - intenziviranje aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica koji vrše redovno (mehaničko i ručno čišćenje i pranje cesta), kao i zimsko održavanje cesta uz upotrebu "mokrog postupka", radi smanjenja emisija prašine, kao i intenziviranje aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica na čišćenju javnih površina u smislu Zakona o komunalnoj čistoći, te poziv pravnim licima da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena, kako bi se doprinijelo rasterećenju kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica.

Ovom epizodom predviđena je i zabrana kretanja automobila (na potezu Baščaršija- Ilidža u oba smjera), čiji benzinski motori imaju normu EURO1 i manju ili dizel motori normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole prometne inspekcije uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju.

To se ne odnosi na električna i hibridna vozila, vozila na plin, vozila policije, inspekcije, Ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca).

U spomenute, na snazi su i mjere - zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja, a tehnička regulacija saobraćaja za vrijeme zabrana vršit će se privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom, znacima i naredbama koje daju ovlaštena policijska lica MUP-a Kantona Sarajevo.

To se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

Za vrijeme trajanja zabrane saobraćaja, upravitelji cesta su dužni svaki iz svoje nadležnosti izvršiti postavljanje privremene saobraćajne signalizacije i opreme, uključujući i njeno održavanje iste.

Iz resornog ministarstva navode da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje, da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave na Eko-telefon br. 033/66 00 00 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br: 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih  inspekcija općina i Kantona.

Istovremeno, upozoravaju - da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno dva ºC, odnosno da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 10 MW koja koriste prirodni gas, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno jedan ºC, a među mjerama je i upozorenje stanovništvu da svojim ponašanjem  i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka.

Upućen je i apeli vozačima za racionalno i odgovorno korištenje privatnih automobila, te . upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja.

Usto, pojačan inspekcijski nadzor na gradilištima, te izdato upozorenje osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade škole za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole.

Zabranjuje se i bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru.

Preporuka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo upućena građanima je da  maksimalno smanje kretanje na otvorenom.

- Preporučuje se maksimalno smanjenje kretanja na otvorenom i izlaganje zagađenom zraku za osjetljive populacione grupe: hronične plućne i srčane bolesnice, stariju populaciju (preko 65 godina), djecu predškolskog uzrasta, trudnice i dojilje, kao i smanjenje kretanja na otvorenom i izlaganje zagađenom zraku bez potrebe za ostale građane - navode iz tog zavoda.

Ističe se, također, kako je potrebno pratiti stručne upute odgovornih institucija i sredstva informisanja o kvalitetu zraka i postupati u skladu sa njihovim preporukama, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana