Servisne informacije

Kolovoz mokar, poledica moguća na dionicama u višim predjelima i na mostovima

Saopćenje

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Na širem području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Drvara, Mrkonjić Grada i Sarajeva povremeno pada slabiji snijeg, ali se za sada ne zadržava na kolovozu.

Kolovoz je mokar ili vlažan, a zbog niskih temperatura skreće se pažnja na moguću poledicu na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), na magistralnom putu M-17 Zenica - Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije. 

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. 

Na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj. 

Povodom nastupajućeg praznika Nove godine danas od 12.00 do 02.01. do 24.00 sata zabranjuje se prijevoz eksplozivnih materija na području Federacije Bosne i Hercegovine. 

AUTOPUT

A-1 

Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. 

Bosanska Gradiška-Banja Luka, zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” dolazit će do izmjena u saobraćanju.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-2

Prolaz kroz Neum,  zbog sanacionih radova saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

M-4

Teslić-Karuše, zbog radova na izgradnji kolektora, od 07.00 do 17.00 sati na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5

Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

Mrkonjić Grad-Ključ (ulaz u Ključ), zbog radova na rekonstrukciji mosta saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila,  jednom saobraćajnom trakom.

M-16

Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

M-16.4

Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas saobraćaj teretnih vozila ukupne mase veće od 7 tona je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje. Ostala vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

M-17

Zenica-Nemila, zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.Mostar-Ortiješ (izlaz iz Mostara), zbog radova na sanaciji kolovoza saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Tasovčići (raskrsnica sa M-6), zbog radova na izgradnji kružnog toka saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije; (most preko rijeke Bregave), zbog radova na sanaciji mosta saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.

Konjic-Tarčin (prije tunela Bradina) zbog sanacionih radova povremeno je zauzeta traka za spora vozila, a saobraća se preticajnom trakom. 

M-18

Olovo-Kladanj (Karaula), zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini. 

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sarajevo–Foča, zbog većeg odrona na lokalitetu Sijeračke Stijene saobraća se usporeno, po privremeno urađenom proširenju. 

M-19.2 

Vitalj-Vlasenica, zbog sanacionih radova, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu saobraćajnu signalizaciju. 

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. 

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog radova na sanaciji klizišta od 07.00 do 16.00 sati obustavljen je saobraćaj, dok u vremenu od 16.00 do 07.00 sati na snazi ostaje zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-456 Priboj-Sapna, zbog izgradnje mosta preko rijeke Janja obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila će saobraćati obilaznicom u neposrednoj blizini.

R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-474 Jelah-Piljužići, zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore, na regionalnom putu R-474 Jelah-Piljužići, na snazi je obustava saobraćaja. Alternativni pravac je Jelah Polje-Sivša-Tešanjka-Jelah, dok vozila do 7,5 t. mogu koristiti i pravac Jelah Polje-Kalošević-Jelah. 

KANTON SARAJEVO

- Zbog održavanja novogodišnjih koncerata u ulici Maršala Tita („Vječna vatra“) izmjenjen je režim saobraćanja do 02.01.2019. god.

Do 31.12. do 16.00 sati i dana 01.01.2019.god. od 06.00 do 16.00 sati zabranjen je saobraćaj u ulici Mula Mustafe Bašeskije (od raskrsnice sa ulicom Niže Banje do spoja sa ulicom MaršalaTita) u lijevoj saobraćajnoj traci, dok desna (žuta) traka ostaje slobodna za saobraćaj i u ulici Maršala Tita (od spoja sa ulicom Mula Mustafe Bašeskije do raskrsnice sa ulicom Dalmatinska) u dvije saobraćajne trake (krajnja lijeva i srednja traka), dok desna saobraćajna traka (žuta traka) ostaje slobodna za saobraćaj.

Dana 31.12. od 16.00 sati do 01.01.2019. god. do 06.00 sati, kao i 01.01.2019.god. od 16.00 sati do 02.01.2019. god. do 08.00 sati zabranit će se saobraćaj:

- u ulici M.M. Bašeskije (od spoja sa ulicom Niže Banje do spoja sa ulicom M.Tita); 

- u ulici Maršala Tita (od spoja sa ulicom M.M. Bašeskije do raskrsnice sa ulicom Koševo) i

- u ulici Radićeva (od raskrsnice sa ulicom Branilaca Sarajeva do raskrsnice sa ulicom M. Tita.

Za vrijeme ovih obustava u funkciji će biti alternativni pravci.

- Zbog izvođenja radova u ulici Stari drum (od spoja sa ulicama Generala Izeta Nanića i Dr.Halid bega Hrasnice u pravcu naselja Kovači) od 07.00 do 17.00 sati obustavlja se saobraćaj. Vozila pravnih i fizičkih lica sa sjedištem/prebivalištem u ulici Stari drum će se propuštati, a za vrijeme obustave alternativni pravci su Stari drum- Igmanskih bataljona.

- Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

- Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulici Hrasnička cesta. 

MOSTAR

- Zbog radova na kanalizacijskim kolektorima, obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita na dionici od raskrsnice sa ulicama Karađozbegova i Osmana Đikića do raskrsnice sa ulicom Huse Maslića, kao i od Narodnog pozorišta Mostar do raskrsnice sa ulicom Mala Tepa. 

VELIKA KLADUŠA

- Zbog održavanja dočeka nove godine na Trgu mladih, saobraćaj je do 01.01. do 04.00 sata obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce : Trg mladih, ulica Ibrahima Mržljaka do kružnog toka i skretanje prema ulici Sulejmana Topića; Trg mladih, ulica Maršala Tita do ulice Zuhdije Žalića; Trg mladih ulica Hamdije Pozderca do skretanja prema ulici Ive Marinkovića, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.     

(FENA) L.A.