Servisne informacije

Zbog novogodišnjih praznika zabranjen prevoz eksplozivnih materija

Saopćenje

MOASTAR, 31. decembra (FENA) - Prometuje se po mokrim ili djelomično vlažnim i skliskim kolnicima, dok na dionicama u višim planinskim predjelima jugozapadne Bosne ima ugaženog snijega na kolniku.

Zbog niskih temperatura upozoravaju se vozači na moguću poledicu na cestama u gorju, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova. 

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa se vozačima skreće pažnja za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

Zbog izvođenja radova u tunelu Vranduk II i na mostovima Bosna IV i Bosna V na dionici M-17 Zenica - Nemila, promet se odvija usporeno, jednim prometnim trakom naizmjenično.  

Na dionici M-15 Livno - Šujica preko prijevoja Borova Glava, upozoravamo vozače na učestale izlaske divljih konja na kolnik. 

Zbog odrona na dionici M-18 Sarajevo - Foča (na lokaciji Sijeračke Stijene) promet se odvija usporeno, jednim prometnim trakom naizmjenično. 

Zbog oštećenja kolnika na dionici M-16 Prijedorska petlja - Klašnice, promet se odvija usporeno jednim prometnim trakom naizmjenično. 

Na dionici autoceste A1 Sarajevo zapad - Tarčin (lokacija Ban Brdo) zbog klizišta promet je u tunelu Igman preusmjeren u pretjecajnu traku. 

Zbog izgradnje naplatne postaje “Čatrnja” na autocesti Banja Luka - Gradiška, promet se na mjestu izvođenja radova odvija usporeno. 

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

Zbog izvođenja radova na ulazu u Bugojno (most preko rijeke Vrbas) na dionici M-16.4 Novi Travnik - Bugojno, promet teretnih vozila se preusmjerava na dionicu Bugojno - Donji Vakuf  - Travnik, dok osobna vozila prometuju obilaznicom u neposrednoj blizini. 

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na:

- M-2 Prolaz kroz Neum,

- M-4 Banja Luka (Rebrovac) - Čelinac,

- M-5 ulaz u Ključ, Mrkonjić Grad - Ključ,

- M-6 Stolac - Domanovići, Grude - Ljubuški (Ružići),

- M-17 Tarčin - Konjic (Bradina), Tasovčići - Klepci (most preko rijeke Bregave i raskrižje M-17 i M-6)

- M-18 Olovo - Kladanj (Karaula),

- M-19.2 Vitalj - Vlasenica. 

Zbog radova na R-418 Prozor - Tomislavgrad (dionica Podborsko raskrižje - Aćimići) promet je potpuno obustavljen. Alternativni pravac za osobna vozila je kroz naselje Sopot, dok se teretna vozila i autobusi preusmjeravaju preko Blidinja ili Bugojna. 

Zbog radova na mostu preko rijeke Usore, obustavljen je promet na dionici R-474 Jelah - Piljužići. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na alternativni pravac Jelah Polje - Sivša - Tešanjka - Jelah, dok vozila preko 7,5 t mogu koristiti pravac Jelah Polje - Kalošević - Jelah. 

Usporeno se prometuje na dionici M-16 Banja Luka - Crna Rijeka (Gornji Šeher) zbog aktiviranja klizišta i pucanja vodovodne cijevi. 

Povodom nastupajućeg praznika Nove godine danas od 12.00 sati do 02.01. do ponoći zabranjuje se prijevoz eksplozivnih materija na području FBiH. 

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. 

Zbog izvođenja radova u Hrvatskoj, obustavljen promet na graničnom prijelazu Bosanski Novi - Dvor.

Zbog izvođenja radova u Hrvatskoj, na graničnom prijelazu Slavonski Šamac promet se odvija usporeno.

Sukladno zakonskim odredbama, do 15.04. iduće godine, na cestama u BiH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu, saopćeno je iz IC AMSBIH-a.

(FENA) L.A.