Bosna i Hercegovina     | 31.12.2018. 11:28 |

Optužnica protiv Babića, Bilbije i Adamovića za zločine na području Prijedora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Ranka Babića (1952.), Bratislava Bilbije (1963.) i Đure Adamovića (1951.) iz Prijedora, koji se terete za zločine protiv čovječnosti.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, u svojstvu zapovjednika i pripadnika VRS-a, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su u augustu 1992. godine došli u mjesto Ljeskare, zaseok Bukvik, gdje su se nalazili civili bošnjačke nacionalnosti, te da su odvojili više muškaraca, među kojima i malodobne osobe, i sudjelovali u mučenju, zlostavljanju i ubojstvima civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dvije žrtve ubijene u navedenom mjestu, a trojica civila odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

Optuženi Babić, kao oficir i najstariji po činu, tereti se da je sudjelovao u počinjenju zločina, te da nije poduzeo mjere kako bi spriječio zločin i kaznio počinitelje.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

U nastavku akcije 'Kodeks' izvršeni pretresi više objekata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo