Svijet     | 31.12.2018. 14:29 |

Broj ubijenih novinara u 2018. godini porastao na 94

FENA Internet

BRISEL, 31. decembra (FENA) - Broj novinara i medijskih radnika koji su ubijeni dok su obavljali svoju dužnost u ovoj godini porastao je na 94, saopćila je danas Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Ta brojka predstavlja rast s 82 ubijena medijska radnika u 2017. godini i poništila je pozitivne trendove pada u protekle tri godine.

Među ubijenima je 84 novinara, kamermana i tehničara, kao i deset članova medijskog osoblja među kojima su šoferi i zaštitari. Oni su poginuli u pokušajima ubistava, bombaškim napadima i u unakrsnoj vatri.

Šestero ubijenih medijskih radnika su žene, a također su registrovane tri slučajne pogibije.   

Najopasnija zemlja u svijetu za novinare je Afganistan, gdje je 16 medijskih radnika izgubilo živote.  U Meksiku, gdje pripadnici narko kartela napadaju novinare, ubijeno je 15 medijskih radnika.

Devet medijskih radnika ubijeno je u Jemenu, osam u Siriji, sedam u Indiji, šest u Somaliji i po pet u Pakistanu i u Sjedinjenim Državama.

- Te brojke ukazuju na sumornu situaciju i krizu sigurnosti novinara, koja je stavljena u prvi plan okrutnim ubistvom kolumniste Washington Posta i saudijskog državljana Jamala Khashoggija - navodi IFJ u saopćenju.

Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra. Njegovo tijelo nije pronađeno.

Predsjednik IFJ-a Philippe Leruth zatražio je da države članice Ujedinjenih nacija usvoje konvenciju o sigurnosti i zaštiti novinara koja je predstavljena njihovim misijma u sjedištu UN-a u New Yorku u oktobru.

- Ta rezolucija, koju je podržala novinarska profesija u cjelini, konkretan je odgovor na zločine počinjene nad novinarimsa s punim imunitetom - izjavio je Leruth, prenosi dpa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hrvatski građani planiraju više potrošiti na putovanja - istraživanje

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo