Bosna i Hercegovina     | 02.01.2019. 13:05 |

Iz PDP-a odbacuju tvrdnje da su oni organizatori protesta 30. decembra

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 2. januara (FENA) - Predstavnici Partije demokratskog progresa (PDP) pozvali su da se iz policijskog pritvora pusti njihov poslanik Draško Stanivuković te optužuju MUPRS-a da je prekršio Ustav koji garantuje slobodu javnog izražavanja mišljenja i o radu institucija i organa.

Tvrde da nemaju ništa s organizacijom protesta 30. decembra 2018. godine.

Poslanica te stranke u entitetskom parlamentu Jelena Trivić kaže da za dešavanja u Banjoj Luci nisu krivi građani koji protestuju, već oni koji nisu uspjeli riješiti slučaj ubistva Davida Dragičevića.

- Broj uhapšenih za ubistvo Davida Dragičevića jednak je nuli, a broj privedenih za mirne proteste je veći od 20. Mislim da i to govori dovoljno ko je kriv za nastalu situaciu - rekla je Trivić na vanrednoj konferenciji za novinare ispred zgrade Narodne skupštine RS-a.

Tvrdi da je neustavo hapšenje građana, koji su mirno protestovali.

- Nijedna klupa, korpa, staklo ili flaša u više od 200 dana protesta nisu slomljeni. Pa ni 30. decembra. Osuđujem prekomjernu upotrebu sile koju je naredio vrh MUP-a RS, da se ljudi hapse, protjeruju, zastrašuju - ustvrdila je Trivić.

Šef Kluba polanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Perica Pundalo je pozvao na poštivanje Ustava, osnovnih ljudskih prava i rad institucija u skladu s zakonom.

- Sve što se dešavalo posljednjih mjeseci je posljednica lošeg rada ili nerada određenih institucija – rekao je on.

Bundalo je dodao da će za dva dana održati sjednicu Predsjedništva PDP-a, na kojoj će zauzeti stavove o svemu što se dešava u RS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Konferencija za novinare Hrvatske republikanske stranke

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'