Ekonomija     | 03.01.2019. 12:02 |

Wall Street blago porastao na početku 2019.

FENA Internet

NEW YORK, 3. januara (FENA) - Na berzi na Wall Streetu su u srijedu, prvog radnog dana u novoj godini, cijene dionica blago porasle, nakon nestabilnog trgovanja, no pitanje je hoće li se ti dobici održati nakon što je Apple smanjio procjene svojih prihoda.

Indeks Dow Jones ojačao je 18 bodova ili 0,08 posto, na 23.346 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 2.510 bodova, a Nasdaq 0,46 posto, na 6.665 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u minusu zbog novih naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Prema izvještaju Markita, PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u decembru je pao na 49,7 bodova, s 50,2 boda u novembru, što je prvi pad tog indeksa u posljednjih 19 mjeseci.

To je posljednji u nizu podataka koji ukazuju na usporavanje rasta druge po veličini svjetske privrede, što je posljedica trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, ali i slabljenja domaće te inozemne potražnje.

I iz drugih azijskih privreda, ali i iz eurozone, stigle su naznake usporavanja rasta.

Unatoč tome, kasnije su se indeksi na Wall Streetu probili u pozitivno područje, što se, među ostalim, zahvaljuje rastu cijena nafte za više od dva posto, zbog čega je S&P indeks energetskog sektora bio najveći jučerašnji dobitnik.

Ukupno je sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa trgovanje završilo u pozitivnom području.

Pitanje je hoće li se dobici na Wall Streetu zadržati u četvrtak, s obzirom na to da je sinoć, nakon zatvaranja tržišta, Apple smanjio procjene prodaje u posljednjem lanjskom tromjesečju zbog slabije potražnje za iPhoneom, posebno u Kini.

Zbog toga je cijena dionice tog tehnološkog diva u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta pala gotovo osam posto, dok se terminski S&P 500 indeks našao u minusu oko 0,5 posto, pa bi u četvrtak mogao izgubiti dobitke zabilježene u srijedu.

I na evropskim berzama jučerašnje trgovanje bilo je nestabilno, pri čemu je većina indeksa zabilježila blagi rast.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 6.743 boda, a frankfurtski DAX 0,20 posto, na 10.580 bodova. Pariški CAC oslabio je 0,87 posto, na 4.689 bodova, prenosi Index.hr.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na Banjalučkoj berzi dnevni promet 38.828,67 KM

Promet na Sarajevskoj berzi 125.884,69 KM

Promet na Sarajevskoj berzi 7.051 KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana