Svijet     | 05.01.2019. 11:38 |

Sjedinjene Države nemaju vremenski okvir za povlačenje iz Sirije

FENA Internet

WASHINGTON, 5. januara (FENA) - Sjedinjene Države nemaju vremenski okvir za povlačenje vojnika iz Sirije, ali ne planiraju ostati na neodređeni period u toj zemlji, saopćili su zvaničnici, u snažnom signalu da bi američke snage mogle ostati dok se ne okonča borba protiv militanata Islamske države.

Snage pod američkim vodstvom još preotimaju teritorije od Islamske države u Siriji, saopćili su u petak zvaničnici Pentagona, dvije sedmice nakon što je Washington objavio da će povući oko 2.000 vojnika koje drži u toj zemlji. Tada je predsjednik Donald Trump saopćio da su vojnici uspjeli u svojoj misiji i da više nisu potrebni u Siriji. 

 Iznenadna objava Trumpove administracije u prošlom mjesecu, koja je zatekla američke saveznike, doprinijela je odluci Jima Mattisa da podnese ostavku s položaja američkog ministra odbrane i izazvala je brige da bi Islamska država mogla da to iskoristi za povratak u Siriji.

Zvaničnik State Departmenta, izvještavajući novinare uoči posjete Bliskom istoku američkog državnog sekretara Mikea Pompea, pokušao je da odagna brige zbog povratka džihadista.

- Nemamo vremenskih okvira za povlačenje naših vojnih snaga iz Sirije - izjavio je zvaničnik koji je odbio da bude predstavljen.

- Učinit ćemo to na takav način da mi i naši saveznici održimo pritisak na ISIL i da ne ostavljamo nikakav vakuum za teroriste - kazao je.

Sjedinjene Države ne namjeravaju da imaju neograničeno vojno prisustvo u Siriji, ističe zvaničnik.

Američki zvaničnici izjavili su Reutersu da bi povlačenje moglo trajati nekoliko mjeseci, eventualno dajući vremena snagama koje uživaju američku podršku da nanesu bolne udarce militantnoj grupi koja je nekada držala velike površine teritorije u Iraku i u Siriji.

Visoki zvaničnik administracije koji je putovao sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Michaelom Boltonom po Bliskom istoku izjavio je, međutim, da je Trump primio uvjeravanja od svojih vojnih zapovjednika da bi misija "mogla biti okončana za nekoliko sedmica".

Trump je izjavio u srijedu da bi se Sjedinjene Države mogle polako povući iz Sirije "tokom određenog vremena" i da će zaštiti kurrdske borce u Siriji koji uživaju američku podršku dok Washington smanjuje broj trupa.

- Bolton će otputovati u Izrael i Tursku kako bi raspravljao o povlačenju američkih snaga iz Sirije i o tome kako će SAD sarađivati sa saveznicima i partnerima na sprječavanju ponovnog pojavljivanja ISIL-a, da brzo podrže one koji se bore protiv ISIL-a  i o suprotstavljanju zloćudnom iranskom ponašanju u regiji, saopćio je Garrett Marquis, portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom