Stranačke aktivnosti     | 07.01.2019. 15:38 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Damir Marjanović poručio Čoviću: Neću vam halaliti Posavinu i RS

Povodom odluke CIK-a o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Dragan Čović, predsjednik HNS-a, najavio je apelaciju Ustavnom sudu BiH. No, kako kaže, neće moći pokrenuti apelaciju u Kantonu Sarajevo jer: „Trenutno u KS nema nijednog Hrvata.“

Odgovorio mu je Damir Marjanović, zastupnik Naše stranke u Kantonu Sarajevo: „I u Kantonu i u Skupštini Kantona na našu sreću, a izgleda na Vašu veliku žalost, ima Hrvata. Istina, u Skupštini Kantona nema HDZ-ovih zastupnika, a bilo bi, u najmanju ruku, čudno da ih ima jer je upravo HDZ sa svojim partnerima već desetljećima dobrano radio na tome da se stvori privid kako Hrvata nema nigdje osim u onim dijelovima BiH kojima ova stranka 'vlada'. U krajnjem slučaju ovakve izjave o legitimnim i nelegitimnim Hrvatima jasno stavljaju do znanja svima da HDZ i nije zainteresiran za Hrvate izvan teritorija koje podrazumijeva da su pod njegovom jurisdikcijom.

Nedavno je jedan medijski izvor blizak 'legitimnom HDZ političkom programu' opisao kolegicu Danijelu Kristić (inače zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo) i mene kao 'halal Hrvate'. Stoga ću rado podsjetiti i taj medijski izvor, i bivšeg člana Predsjedništva, ali i sve ostale na činjenicu da je, sad već davne 2013. godine, u Sarajevu bilo 13.607 Hrvata. Mogu samo zamisliti koliko ih je u Sarajevu bio ne tako davne 2018. Međutim, te 2018 jedan čovjek koji je sasvim slučajno i Hrvat, je dobio podršku 13.134 stanovnica i stanovnika Kantona Sarajevo. Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih – naravno! No, siguran sam da je više Hrvata iz Kantona Sarajevo glasalo za tog čovjeka, nego je nositelj liste HDZ-a dobio hrvatskih glasova recimo u Kantonu 10. Stoga ovaj 'halal Hrvat', a Bosanac prije svega, će Vam 'halaliti' ove male pakosti, ali teško da će vama samoprozvanim 'legitimnim' halaliti Posavinu i Republiku Srpsku koju vaša politika i politika vaših najbližih saveznika ostavi bez Hrvata, ili pak rodno selo moga oca na Baniji koje spališe oni čiju politiku štuju i baštine vaši dugogodišnji politički saveznici. Stoga, ako se i desi da u Dom naroda uđem, siguran sam da ću, kako Vi kažete, itekako zastupati interese hrvatskoga naroda u BiH, i to onoga velikoga dijela kojeg ste Vi 'halalili'. No, kako i sami znate reći: 'vidjet ćemo insha'Allah'.

Na kraju, ovakvo etiketiranje sarajevskih Hrvata kao nedovoljno dobrih i nelegitimnih (vjerovatno na osnovu nedostatka HDZ članske iskaznice) od strane jednoga doktora znanosti, to mogu reći i kao znanstvenik i čovjek, je u najmanju ruku neetično, da ne upotrijebim neku težu riječ.“

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom