Svijet     | 08.01.2019. 08:02 |

Erdogan: Povlačenje iz Sirije pravi potez Trumpa

FENA Internet

NEW YORk, 8. januara (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je prošlomjesečnu odluku Donalda Trumpa da povuče američke trupe iz Sirije, ali je kazao kako povlačenje mora biti urađeno pažljivo i s "pravim partnerima“.

U autorskom tekstu za New York Times u ponedjeljak, dan prije planiranog susresta s američkim državnim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, Erdogan je izrazio tursku posvećenost pobjedi nad oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL ili ISIS) i „drugim terorističkim grupama“ u Siriji, prenosi Al Jazeera Balkans. 

- Predsjednik Trump je napravio pravi potez kada je pozvao na povlačenje iz Sirije. Povlačenje SAD-a, međutim, mora biti pažljivo isplanirano i izvedeno u saradnji s pravim partnerima kako bi se zaštitili interesi SAD-a, međunarodne zajednice i sirijskog naroda - napisao je turski lider.

- Turska, koja ima drugu najveću aktivnu vojsku u NATO-u, jedina je država sa snagom i posvećenošću da uradi taj zadatak - dodao je. 

U iznenadnoj objavi, Trump je 19. decembra kazao kako je ISIL pobijeđen u Siriji i objavio povlačenje 2.000 vojnika iz države.

Taj potez je izazvao brojna pitanja i izgledao kao najava brzog povlačenja iz Sirije što je alarmirao saveznike kao što su Francuska i Velika Britanija koji su upozorili da ISIL nije poražen.

Također je povećao očekivanja da bi Turska mogla pokrenuti vojnu akciju protiv Jedinica narodne zaštite (YPG) koje su bile glavni dio Sirijski demokratskih snaga (SDF) koje je podržavao SAD protiv ISIL-a.

Proteklih dana, Trumpova administracija je pojasnila kako povlačenje sa sjeveroistoka Sirije neće ići brzo, da bi američki predsjednik u ponedjeljak promijenio ton priče i rekao kako borba protiv ISIL-a nije još gotova.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo