Regija     | 08.01.2019. 13:24 |

Dačić nazvao 'bestidnom' Plenkovićevu izjavu o mirnoj reintegraciji Srba

FENA Agencije

BEOGRAD, 8. siječnja (FENA) - Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić nazvao je "bestidnom" izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na božićnom domjenku u Srpskom narodnom vijeću (SNV) u Zagrebu da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, piše u utorak beogradski tisak.

"Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesretnika iz 'Oluje'", rekao je Dačić Večernjim novostima, u kojima danas na naslovnoj stranici dominira naslov:  „Sraman čin Plenkovića - Na Božić pohvalio Tuđmana za Oluju".

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera da "nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku" i da je "Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima", Dačić je, kako pišu Novosti, rekao da pomirenja može biti kad Hrvatska promijeni odnos prema ustaškom logoru Jasenovac, prenosi Hina.

"Pomirenja može biti samo onda kada se u Hrvatskoj Jasenovac ne bude predstavljao kao mjesto dobre zabave i kazališnih predstava, kada se ne bude prijetilo zabranom srpskih stranaka i ćirilice, kada ne bude ploča s pokličom 'Za dom spremni' tamo gdje su ubijana srpska djeca, kada državni vrh ne bude plesao uz Tompsona...",  kazao je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije, koji je i prvi potpredsjednik srbijanske vlade, odbacio je optužbe o velikosrpskoj agresiji, ukazujući na presudu Međunarodnog suda pravde u Den Haagu da nije bilo agresije.

"Agresiju je izvršila NDH i došla do Zemuna, Novog Sada i Šapca, kao i Hrvatska u okviru Austrougarske u Prvom svjetskom ratu. Pritom, ni u jednim ni u drugom slučaju nisu platili ratnu odštetu", rekao Dačić.

U istom tekstu Večernje novosti, ilustrirajući ozračje odnosa prema Srbima u Hrvatskoj, objavljuju fotografiju spomenika poginulim partizanima u Polači kod Knina preko kojeg je 5. siječnja ispisano ustaško znakovlje te božićnu čestitku s fotografijom ustaše koji drži odrubljenu glavu sa srpskom kapom „šajkačom“, koju je na društvenim mrežama objavio Ivan Đakić, sin zastupnika HDZ-a Josipa Đakića, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo