Bosna i Hercegovina     | 08.01.2019. 15:19 |

Vrtić „Sunce“ u Goraždu proširuje smještajne kapacitete

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 8. januara (FENA) - Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje "Sunce" Goražde nastoji obezbijediti dodatne kapacitete za smještaj djece u vrtić, što je dugogodišnji problem u Goraždu koji za rezultat ima duge liste čekanja.

Gradsko vijeće Goražde krajem prošle godine usvojilo je i Odluku o pripajanju vrtića "SOS kinderdorf" ovoj ustanovi.  

U međuvremenu, u saradnji sa gradskom upravom menadžmet vrtića odlučio je u svrhu dodatnih kapaciteta iskoristiti i dio objekta parka "Plavi cvijet" koji djeluje pod okriljem vrtića "Sunce".

Direktorica Elma Bučo potvrdila je Feni da je u tom objektu sa radom već počela mješovita grupa djece koja, kako kaže, imaju uslove identične u matičnoj zgradi vrtića.

- Naši roditelji znaju da već dugi niz godina imamo probleme sa smještajnim kapacitetima i zahvaljujući razumijevanju gradske uprave mi smo uspjeli ovaj problem riješiti adaptacijom i stavljanjem u funkciju prostora u zgradi parka Plavi cvijet koji smo opremili adekvatnim namještaje i potrebnim didaktičkim materijalom i opremom koja je potrebna za ovaj uzrast. Zaista možemo biti zadovoljni da smo udovoljili određenom broju zahtjeva čime je smanjena lista čekanja - kazala je Bučo.

Pojašnjava da u Plavom cvijetu trenutno borave djeca uzrasta od tri do pet godina.

- Oni će raditi u skladu s našim godišnjim planom i programom koji smo planirali za ovu školsku godinu. Sa njima rade dva iskusna odgajatelja koji su profesori za predškolski odgoj koji već duže vrijeme rade u našoj ustanovi, tako da su uslovi isti kao u našem matičnom objektu. Ovdje smo također obezbijedili i kuhinju kako se ne bi transportovala hrana već da se spremaju svježi obroci u skladu sa standardima ishrane djece predškolskog uzrasta - pojasnila je.

Bučo je potvrdila da je od 1. januara ove godine cijena boravka djece u vrtiću povećana sa 130 na 170 KM.

- Već šest godina nismo mijenjali cijenu iako je ona već odavno trebala biti povećana, odnosno usklađena sa tržištem. Sada smo na preporuku gradskog vijeća uradili diferencijalnu listu i odredili koji će roditelji imati popuste. Mislim da će to biti pozitivno posebno za roditelje slabijeg imovinskog stanja - kazala je direktorica vrtića "Sunce".

Gradonačečnik Goražda Muhamed Ramović ističe zadovoljstvo činjenicom da će problem smještajnih kapaciteta u vrtiću, konačno biti riješen.

- U adaptiranom prostoru zgrade parka "Plavi cvijet" prihvatili smo novu grupu u koju u narednim danima stižu novi mališani čime se smanjuje broj djece na čekanju što nas naravno raduje. Za nekoliko dana i zvanično SOS vrtić prelazi u nadležnost gradske uprave kako smo to i dogovorili na Gradskom vijeću, čime će mnogi problemi iz ove oblasti biti riješeni - ističe Ramović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

U Goraždu i dalje negativan prirodni priraštaj  

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'