Bosna i Hercegovina     | 09.01.2019. 13:13 |

Snijeg u BPK-u nije uzrokovao veće probleme

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. januara (FENA) - Nove snježne padavine na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nisu prouzrokovale veće probleme. Visina snijega kreće se od 5 do 10 cm u nižim do 50 cm u višim područjima.

Prema podacima Kantonalnog operativnog centra, ekipe zimske operative su na terenu, rade na čišćenju i posipanju abrazivnog materijala po saobraćajnicama. Saobraćaj se odvija otežano i usporeno posebno na regionalnom putu R-448 Bare, prevoju Hranjena i Krive drage.

Kako je Feni kazao pomoćnik načelnika Općine Pale u FBiH Munir Radača, u ovom dijelu BPK Goražde palo je oko 15 cm novog snijega.

-Za sada nema problema, mada mogu nastati ukoliko snijeg nastavi padati posebno u ruralnim područjima gdje postoje velike količine očišćenog snijega u putnom pojasu. Ukoliko se padavine nastave ovim intenzitetom, mašine kojima mi raspolažemo neće biti u mogućnosti čistiti snijeg – upozorio je Radača uz napomenu da su nadležne ekipe na terenu i da rade svoj dio posla.  

-Javno komunalno preduzeće čisti lokalne puteve, a fizička i pravna lica podsjetili smo da su dužni da očiste snijeg ispred svojih objekata, kako bi ih mogli koristiti. Putni pravci prema Goraždu i Sarajevu su prohodni i nadam se da će tako biti i u narednom periodu - kazao je Radača.

Put od Prače, preko Orahovica do Brzače je prohodan 24 sata, potvrdio je Feni predsjednik MZ Orahovice, najudaljenije mjesne zajednice Grada Goražda. Po njegovim riječima, probleme stvara vjetar koji pravi nanose od 1,5 do 2 metra.

- Zbog toga mašina ovdje mora biti u kontituitetu. Visina snijega u Orahovicama za sada iznosi oko 50 cm. Radimo na uvezivanju sela. Najavljuju veći snijeg, ali se nadamo da neće biti većih problema. Uobičajeno je da u ovom dijelu svake godine bude oko jedan metar snijega ali ne možemo zaboraviti 2012. godinu kada je snijeg ovdje bio i do dva metra i kada smo bili blokirani. Vjerujemo da u slučaju potrebe neće izostati ni pomoć gradskih službi ni stanovništva - kazao je Mutapčić.

S obzirom na prognoze Federalnog hidometeorološkog zavoda da se obilnije padavine očekuju narednih dana, u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite očekuju da će sve nadležne službe odgovoriti zadatku.

- Svi štabovi, službe i jedinice Civilne zaštite su u pripravnosti kako bi u slučaju potrebe, u što kraćem vremenskom periodu, mogle reagovati sa raspoloživim resursima. To se prvenstveno odnosi na eventualne potrebe za spašavanjem ljudi, kao i potrebe za hitnom medicinskom evakuacijom i slično - kazao je Feni direktor Uprave civilne zaštite BPK Goražde Ramo Živojević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Peking zatvorio pojedine ceste nakon obilnih snježnih padavina

Više od 130 povrijeđenih u Tokiju nakon velikog snijega

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu