Bosna i Hercegovina     | 10.01.2019. 13:47 |

Nizom sadržaja obilježavanje Dana prvog oslobođenja Goražda u II svjetskom ratu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. januara (FENA) - Dan sjećanja na žrtve genocida i Dan prvog oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu 26. januar i ove godine nizom sadržaja bit će obilježen u gradu na Drini.

Na današnjem sastanku organizacionog odbora razmatran je prijedlog programa kojim će se obilježiti ovaj značajni datum koji se nalazi u Kalendaru obilježavanja značajnih datuma i događaja Grada Goražda.

Pomoćnik gradonačelnika za društvene djelatnosti i član organizacionog odbora Sanid Zirak naglasio je da obilježavanjem ovog datuma građani Goražda odaju počast svim žrtvama koje su stradale u periodu 1941. - 1942. godine.

- Na taj način se prisjećamo svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihajlovića ubijali od kraja novembra 1941. do 26. januara 1942. godine. Partizanske jedinice su oslobodile do tada okupirano Goražde i njegove stanovnike - kazao je Zirak.

Podsjetio je da tradiciju sjećanja na ovaj period i na ovaj način, Goražde čuva već deset godina, u skladu sa odlukom tadašnjeg općinskog vijeća.

- Prije svega ova manifestacija je u funkciji njegovanja kulture sjećanja onoga što je u prošlom stoljeću prošlo stanovništvo ovog kraja i generalno države BiH. Kao što vidimo i dan danas određene političke idiologije žive u nekim 'političkim kuhinjama' koje su aktivne na političkoj sceni BiH i pravi se konekcija s tadašnjim dešavanjima - kazao je Zirak.

Dan sjećanja i ove godine bit će obilježen simbolično.

- Imamo nekoliko programskih jedinica koje će biti u funkciji afirmacije kulture sjećanja na taj period. Također će biti polaganje cvijeća na našim gradskim, lokalnim spomen obilježjima. Predviđeno je i bacanje 78 ruža u rijeku Drinu simbolično u skladu sa brojem godina od 1941. do 2019. godine. Delegacije SABNORA BiH će ovom prilikom uputiti određene poruke generacijama koje su danas aktivne, u smislu da se istrajava na fonu antifašističkih vrijednosti, koje ne smiju i nemamo pravo da izumru da budu iskorijenjene s ovog područja - kazao je pomoćnik gradonačelnika Goražda.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Brazilski predsjednik Lula optužio Izrael za genocid u Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo