Stranačke aktivnosti     | 11.01.2019. 13:21 |

Saopćenje za javnost Naša stranka

FENA Saopćenje

Enisa Spahić: GPS narukvice za djecu s posebnim potrebama značajno povećavaju njihovu sigurnost

U Americi je u martu prošle godine stupio na snagu zakon kojim se do 2022. predviđa potrošnja 22 miliona dolara za nabavku GPS uređaja u svrhu starateljske pratnje djece iz autističnog spektra.

U BiH, nažalost, nismo baš naviknuti na primjenu pozitivnih praksi iz naprednog svijeta, ali postoje izuzeci. Jedan od njijh je općina Novi Grad u čijem su budžetu za ovu godinu planirana sredstva za finansiranje GPS narukvica djeci i odraslim osobama sa poteškoćama u razvoju, invalidnim i osobama s demencijom.

GPS narukvice najčešće služe za pronalazak tih osoba u slučaju da se izgube.

Sredstva su uvrštena u budžet na osnovu amandmana koji je podnije Enisa Spahić, vijećnica Naše stranke u Općini Novi Grad.

''Korisnici, mislim tu i na staratelje, osjećat će se sigurnije uz dodatak kao što je GPS narukvica pomoću  koje  će pratiti njihovo kretanje i u svakom momentu znati gdje se nalaze. Ono što bih željela jest da ovo bude prepoznato kao primjer dobre prakse vijećničke i općinske brige za svoje najosjetljivije građane te da se i u drugim općinama to primijeni'', rekla je Spahić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo