Stranačke aktivnosti     | 12.01.2019. 13:22 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

Zastupnik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić, dostavio je Inicijativu za izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, koji je trebao biti usvojen prije šest godina, međutim, on čak nije ni upućen u parlamentarnu proceduru u tom periodu. 

"Zakon o sukobu interesa moramo izmjeniti u hitnoj proceduri, već šest godina se tolerišu očiti primjeri sukoba interesa, jer nije izmijenjen Zakon. Očekujem od Vlade i ministra pravde FBiH da daju pozitivno mišljenje o ovoj inicijativi i dostave zakon u proceduru, a ako to ne učine oni, mi ćemo uputiti izmjene Zakona u proceduru", rekao je Čengić. 

U ovoj inicijativi se navodi da je nadležnost Centralne izborne komisije BiH za impelemntaciju Zakona o sukobu interesa prestala prije šest godina i da od tada ne postoji niti jedno tijelo u FBiH koje može provoditi i sankcionisati političare koji su u sukobu interesa. 

Čengić je ovom prilikom rekao da ne izuzima niti jednu političku partiju od odgovornosti za nedonošenje ovog Zakona i da svi snose odgovornost, te da je, po njegovom mišljenju, državni Zakon o sukobu interesa lošiji od prethodnog, koji je također bio neadekvatan. 

Naglašava da je novi Zakon napravio mnogo problema i da tu grešku, koju je i SDP BiH napravio, treba ispraviti u narednom periodu.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo