Kultura     | 14.01.2019. 11:02 |

Fotograf Samir Zahirović sutra s izložbom pred slovenačkom publikom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. januara (FENA) - Istaknuti bosanskohercegovački fotograf, član Foto-kino kluba Tuzla Samir Zahirović predstavit će se slovenačkoj publici izložbom fotografija "Retrospektiva" koja će 15. januara biti otvorena u Galeriji "Šolt" u Ljubljani.

Bit će izloženo 35 fotografija koje su nagrađivane i izlagane na međunarodnim izložbama, a postavka će se moći pogledati do 12. februara.

Samir Zahirović rođen je 1968. u Tuzli, gdje i danas živi i radi. Član je Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH (AUFBiH), kao i  Foto-kino kluba Tuzla te Grupe Lucido iz Lukavca. Do sada je učestvovao na više od 100 kolektivnih izložbi fotografija u 46 različitih zemalja svijeta na svih šest kontinenata.

Ljubav prema fotografiji otkrio je već s 12 godina, a na početku karijere bavio se isključivo novinarskom i ratnom fotografijom. Godine 1991. počinje s radom kao fotoreporter u Frontu slobode, da bi nakon gašenja novine počeo raditi kao kamerman na novoosnovanoj lokalnoj televiziji FS3, a kasnije TVT.

S početkom ratnih dešavanja u BiH donosi prve reportaže sa ratišta oko Tuzle i regije. Član je prve novinarske ekipe koja je uspjela 4. juna 1992. iz Brčkog donijeti video zapis i priloge. 

Kao rezultat tog rada 1995. godine nastala je prva samostalna izložba fotografija u Aachenu u sklopu manifestacije "Tuzla-Eine Stadt in Europa". Niz godina bavio se komercijalnom fotografijom, najviše fotografišući arhitekturu te je druga samostalna izložba "Lica Shiraza" ugledala svijetlo dana tek u junu 2017. godine, a nedugo zatim slijedile su izložbe "Portreti" u Travniku i "Pogledi" u Lukavcu.

Dobitnik je više od 70 različitih nagrada, pohvala i priznanja za svoje radove - 13 zlatnih, sedam srebrnih, osam bronzanih medalja i 40 pohvala na FIAP-ovim izložbama. Na 42 nacionalne FOTOBiH izložbe sedam puta je dobio prvu nagradu.

Fotografsko zvanje Kandidat majstora fotografije, koje dodjeljuje Asocijacija umjetničke fotografije BiH, stekao je 2018. godine. AUFBiH mu je dodijelila i zvanje "Instruktor fotografije". Iste godine stekao je međunarodno priznato zvanje EFIAP (Excellence FIAP), koje za poseban doprinos fotografiji u svijetu dodjeljuje Međunarodna asocijacija umjetničke fotografije - Fédération Internationale de l'Art Photographique (FIAP) sa sjedištem u Parizu.

Bavi se različitim temama, žanrovima i tehnikama umjetničke fotografije, ali ponajviše portretima i arhitekturom. Specijalnost su mu i 360° panorame, prvi je Google Trusted fotograf u BiH i vlasnik domene: www.pano360.ba.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta