Bosna i Hercegovina     | 15.01.2019. 17:10 |

Delegacija službe EU za vanjske poslove EEAS posjetila Ministarstvo odbrane BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Delegacija službe Evropske unije za vanjske poslove EEAS, koju je predvodila načelnica odjela za Evropu Kathleen Verstreken, boravila je danas u posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Uime ministrice odbrane BiH, s delegacijom EU je razgovarao pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović o strateškim pregledom Misije EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

Šajinović je iskazao dobrodošlicu članovima delegacije eksperata EU za vanjske poslove, zahvalio na podršci koju EUFOR u BiH pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u oblasti obuke i izgradnje i razvoja kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH.

On je u uvodnom obraćanju istakao da je misija EUFOR ALTHEA važna ne samo za BiH, nego i za regionalnu stabilnost i sigurnost, te da su snage EUFOR-a u BiH važan partner za unapređenje ukupnih sposobnosti i kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.    

Rzgovarano je i o ostvarenim vidovima saradnje sa snagama EUFOR-a u BiH s posebnim naglaskom na kolektivnu obuku koju EUFOR realizira u saradnji s OSBiH, procesu rješavanja viškova naoružanja i municije, deminiranju, pripremi i učešću pripadnika OS BiH u operacijam kolektivne sigurnosti.

Istaknuto je učešće pripadnika OSBiH u EU vođenoj operaciji u Centralnoafričkoj Republici, kao i o mogućnostima povećanja naše kontribucije u toj misiji i modalitetima pomoći EU Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u ovom segmentu.

Gosti iz Evropske unije su se posebno interesirali za ključne oblasti u kojima MO i OSBiH misiju EUFOR-a u BiH ostvaruju saradnju, i šta bi i u kojoj oblasti bi  EUFOR mogao učiniti više u smislu dodatne podrške Oružanim snagama BiH u procesu reješavanja viškova naoružanja i municije, deminiranja i unapređenja sigurnosnog okruženja u BiH. 

U ekspertnoj skupini službe  EU za vanjske poslove su pored gospođe Verstreken bili još i David Palmer iz Štaba operacije ALTHEA iz SHAPE, Tatjana Jaksicova, strateški planer za operaciju ALTHEA,  Olivia De Guerry i pukovnik Rob Smeaton, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'