Bosna i Hercegovina     | 15.01.2019. 17:34 |

Obilježena 482. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu danas je svečano obilježila 482. godišnjicu od kako je Gazi Husrev-beg 8. januara 1537. godine ovjerio svoju vakufnamu na šerijatskom sudu u Sarajevu.

Goste svečanosti, predstavnike diplomatskog kora, lokalnih i kantonalnih nivoa vlasti u BiH te akademske zajednice, pozdravio je direktor Gazi-Husrev begove biblioteke Osman Lavić kazavši da ta institucija obilježava polumilenijski hod, ali i sumira postignuća i rezultate u 2018.godini.

Naveo je da je nastavljen projekt obogaćivanja bibliotečkih fondova, što je i prioritetan zadatak, te ukazao na donaciju porodice rahmetli profesora Safeta Halilovića i Hajrudina Pekarića iz Tuzle koji su Gazi Gusrev-begovoj biblioteci poklonili više od 7.000 naslova iz porodičnih biblioteka i kolekcija.

Istakao je i da se nastavlja projekt razvoja digitalne biblioteke, a u 2018. je štampan i Katalog osmanskih dokumenata, autorice Azre Kasumović-Gadžo.

Danas je promovisano i referentno djelo "Leksikon bošnjačke uleme“, koje je rezultat 18. godišnjeg projekta Biblioteke u realizaciji autora Ahmeda Mehmedovića,

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je ukazao na važnost tog djela, te da je razložno što se pojavio pod izdavačkim svodom Gazijine biblioteke, "naše riznice i čuvara znanja“.

- Nema uleme bez biblioteke, kao ni biblioteke bez uleme. Mi to imamo, i jedno i drugo, i time se ponosimo - kazao je pored ostalog Kavazović.

Dodao je da sva imena koja su u Leksikonu navedena govore da doba učenosti i nauke u BiH dugo traje.

Promotori Leksikona su bili akademik Rešid Hafizović, prof.dr. Ismet Bušatlić i Ahmed Mehmedović, koji su naveli da je u tom djelu sva ulema koja je u 480 godina na ovim prostorima ostavila zapaženog traga na području svog djelovanja.

Sadrži 1859 leksikografskih jedinica, a tu su reisu-l-uleme, muftije, ‎istaknute kadije, muderrisi, vakifi, kaligrafi, ‎državnici, vojskovođe, vjerski ‎reformatori, prosvjetni radnici, ‎šejhovi, kurra-hafizi, poznati vaizi i istaknuti imami.

- Prvi put sa ovim leksikonom u BiH pokušavamo da zaista odredimo gdje su granice mislećeg, ili intelektualnog islama, a ta je činjenica sama po sebi dovoljna da se ova knjiga pojavi – kazao je Hafizović i dodao da bi ovo trebao biti tek prvjenac u lancu takvih knjiga koje bi se morale pojavljivati.

"Leksikon bošnjačke uleme“ obuhvata biografije bošnjačkih alima, učenjaka od 16. do 21. stoljeća, koji su dali značajan doprinos na polju književnosti, historije, lingvistike, filozofije, prava, matematike i astronomije, kao i nosioce značajnih pozicija u društvu.

Tokom svečanosti dodijeljene su zahvalnice institucijama i pojedincima za podršku i pomoć u radu Gazi Husrev-begove biblioteke.

Pogledajte http://fena.ba/video/2470/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1LCtQyjg8Xblj_nbRYlfjR3Kxq4JKeli3?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izložba 'Rukopisni džuzevi Kur'ana' otvorena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Svečano obilježena 487. godišnjica postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke (VIDEO)

U ponedjeljak obilježavanje 487. godišnjice Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo