Svijet     | 16.01.2019. 11:46 |

Topčagić: Odbijanje predloženog Sporazuma o razdruživanju VB od EU je očekivano

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 16.januara (FENA) - Glasanje u britanskom parlamentu i odbijanje predloženog Sporazuma o razdruživanju Velike Britanije od Evropske unije  je očekivano, s tim što razlika s kojim je to odbijanje izvršeno je iznenađujuća, kazao je Feni predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić.

Radi se o najvećem porazu britanskog premijera u glasanju u Parlamentu od kad se pamti,  što predstavlja veliki udarac za premijerku Theresu May, kazao je Topčagić komentirajući činjenicu da su britanski zastupnici uvjerljivom većinom sinoć odbacili plan za Brexit premijerke Therese May, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije. 

- Ono što sada slijedi je glasanje o povjerenju premijerki May s tim što se očekuje da će ona dobiti povjerenje britanskog parlamenta jer i njezini zastupnici iz Konzervativne stranke, a i Koaliciona stranka Sjeverne Irske koja podržava Vladu su najavili da će je podržati tako da smatram da će premijerka preživjeti današnje izglasavanje o povjerenju – rekao je Topčagić.

On je istakao da ono što je ovdje došlo do izražaja je činjenica da su u izglasavanju prevladale emocije, a ne zdrav razum koji je toliko karakterističan za društvo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Ovoga puta nisu prevladali argumenti, nego emocije koje su pokazale da stanovnici nisu zadovoljni ni sa establišmentom u samoj Velikoj Britaniji ni sa EU unatoč svim argumentima koji pokazuju da je i za poslovni ambijent i za život običnih ljudi, članstvo u EU ima određene prednosti - istakao je Topčagić.

Kazao je da je vrlo teško predvidjeti šta će iz svega toga izaći.

- Moguće je da Britanija napusti EU 29. marta kako je već najavljeno i kakvu je odluku donio britanski parlament i to bez sporazuma što predstavlja taj „tvrdi“ Brexit i to je najgora varijanta jer bi Britanija napustila EU bez uređenih međusobnih odnosa (kretanje ljudi, roba, i svih drugih odnosa koje postoje između država) – naglasio je Topčagić.

Istakao je da je sada moguće više scenarija - od raspisivanja novih izbora, odgode roka za izlazak, novog referenduma do Brexita bez sporazuma, mogućnosti koje se pribojavaju obje strane zbog haosa koji bi mogao nastati naglim raskidanjem veza koje su stvarane tokom 45-godišnjeg britanskog članstva.

Dodao je da je moguće i odustajanje od odluke o napuštanju EU-a. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasador BiH Topčagić i gradonačelnik West Midlandsa Street posjetili Bosansku kuću u Birminghamu

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Zbog Brexita manjak radne snage u Velikoj Britaniji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo