Svijet     | 16.01.2019. 13:37 |

Molitvom poslanici Sejma odali poštu ubijenom gradonačelniku Gdanjska

FENA Internet

VARŠAVA, 16. januara (FENA) - Poljski poslanici odali su danas poštu gradonačelniku Gdanjska, koga je nožem usmrtio bivši osuđenik, dok je učestvovao na jednom humanitarnom događaju.

Članovi Sejma, donjeg doma poljskog parlamenta stajali su i molili se za Pavela Adamovicza, koji je preminuo u ponedjeljak, prenosi AP.

Grzegorz Schetyna, lider glavne opozicione stranke Građanske platforme, govorio je o Adamoviczu kao hrabrom čovjeku koji je bio antikomunistički aktivista 80-ih godina i posvetio svoj život svom gradu.

Schetyna je rekao da je "luda mržnja" dovela do ubistva Adamovicza.

Napadač je nožem napao Adamovicza i tri puta ga pogodio u srce i stomak i to dok je gradonačelnik bio na sceni tokom humanitarnog događaja.

Napadač je izjavio da je to uradio u znak osvete protiv opozicione Građanske platforme, koja je bila na vlasti kada je on bio u zatvoru 2013. zbog pljački banaka.

Adamovicz je dugo godina bio član Građanske platforme, ali je napustio tu stranku 2015.

Zvaničnici su identificirali napadača kao 27-godišnjeg Stefana V. iz Gdanjska, koji je izašao iz zatvora u decembru nakon što je odslužio više od pet godina zatvorske kazne zbog pljački banaka.

UN-ova agencija za izbjeglice, UNHCR, u ponedjeljak je saopćila kako je "duboko šokirana i tužna" kada je čula da je Pawel Adamowicz umro nakon što je bio izboden na dobrotvornom događaju.

Adamowicz je 2016. pokrenuo Gdansk "Model integracije imigranata", model koji je inspirirao druge poljske gradove, navodi UNHCR, koji je u februaru 2018. godine ocijenio da je Gdanjski model sveobuhvatnog programa pomoći izbjeglicama i migrantima da se integriraju.

U Gdanjsku, Varšavi, Krakovu, Poznanju i još nekoliko desetina gradova širom Poljske, a u inostranstvu u Londonu i Berlinu, hiljade Poljaka izašle su na ulice da u nijemom maršu protiv mržnje odaju poštu opozicionom gradonačelniku Gdanjska Pavelu Adamovczu, koji je u ponedjeljak podlegao povredama, nakon što ga je u nedjelju na dobrotvornoj proslavi lokalni kriminalac izbo nožem.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Poljska će primiti prvu uplatu iz fonda EU za oporavak 15. aprila

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'