Svijet     | 16.01.2019. 14:18 |

Britanski parlament večeras glasa o povjerenju premijerki May

FENA Internet

LONDON, 16. januara (FENA)  - Zastupnici u britanskom parlamentu večeras će glasati o povjerenju premijerki Theresi May, ali ona će vjerojatno ostati na vlasti, uprkos tome što je u utorak navečer njezin plan za Brexit pretrpio povijesni poraz. 

Nakon što je parlament odbacio sporazum sa 432 glasa protiv i 202 za, što je najteži poraz neke vlade u povijesti, opozicioni laburistički čelnik Jeremy Corbin podnio je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi. 

Malo je vjerojatno, međutim, da će njegov zahtjev uspjeti. Konzervativna sjevernoirska unionistička stranka DUP, koja podržava manjinsku vladu Therese May, nije glasala za plan za Brexit, ali svejedno nema nikakvu želju da na vlast zasjednu laburisti.

Već u utorak navečer čelnici DUP-a najavili su da će podržati vladu, a jednako razmišlja i većina 'otpadnika' Konzervativne stranke koji su na pitanju plana za Brexit glasali protiv premijerke.

Glasanje o povjerenju vladi trebalo bi početi u 20 sati po srednjoevropskom vremenu. Ako vlada padne, nova mora biti sastavljena u roku od 14 dana ili slijede izbori.

Odbijanje sporazuma sa EU je ogroman udarac za  premijerku May, koja je provela više od dvije godine u dogovaranju  s EU, navodi BBC.

Plan je imao za cilj da Velika Britanija 29. marta sporazumno napusti EU nakon čega bi uslijedilo 21-mjesečno tranzicijsko razdoblje za pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo