Najave     | 17.01.2019. 15:07 |

Suđenje za zločin u Zvorniku počinje 18. februara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Suđenje Miroslavu Markoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti na području Zvornika 1992. godine, počinje 18. februara, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.

Tužiteljica Dika Omerović je navela da tokom postupka planira saslušati 108 svjedoka, kao i pročitati 13 izjava svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, javlja BIRN BiH. 

Kako je rekla, za 11 svjedoka su dodijeljene mjere zaštite, a postoji mogućnost i da će biti potrebne dodatne mjere. Dodala je da će saslušati dva vještaka medicinske struke koji su radili sudskomedicinsko vještačenje za 67 pronađenih posmrtnih ostataka.

- Vrijeme koje je potrebno za izvođenje dokaza, prema procjeni Tužilaštva je da ćemo potrošiti 60 sati, uključujući čitanje iskaza i šest ročišta za ulaganje materijalnih dokaza - pojasnila je Omerović.

Advokat Dragan Gotovac je rekao da će se odbrana o svojim dokazima očitovati nakon što završi dokazni postupak optužbe.

Marković se tereti da je u periodu od početka aprila pa najmanje do kraja oktobra 1992. godine, kao pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s više pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ugljevik, kao saučesnik učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva.

Markoviću se optužnicom na teret stavljaju ubistva, zatvaranja, mučenje i druga djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo