Bosna i Hercegovina     | 17.01.2019. 15:38 |

Nihad Mehmedović sekretar Rijaseta, a Nusret ef. Abdibegović muftija banjalučki

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) – Pod predsjedavanjem Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića danas je održana prva redovna sjednica novoimenovanog Rijaseta IZ u BiH, a za sekretara te institucije imenovan je Nihad Mehmedović.

Na sjednici je usvojen prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika sa kriterijima za prijem učenika u prvi razred medresa, a donesena je i Odluka o dodjeli stipendija posebno nadarenim studentima iz Bosne i Hercegovine i iz drugih balkanskih zemalja.

Na prijedlog reisa Kavazovića donesena je Odluka o organizaciji akcije prikupljanja dobrovoljnih priloga-sergije za izbjegla i raseljena lica iz Sirije, te je istaknuto da je IZ u BiH već pomagala izbjeglicama smještenim u kampovima kako u Siriji tako i u susjednim državama i to će, zbog pristiglih informacija o teškoj humanitarnoj situaciji s kojim se ovi ljudi suočavaju daleko od očiju svjetske javnosti, nastaviti činiti.

Također je donesena Odluka o integraciji IIN Preporod i MINA-e u Media centar Islamske zajednice, a prihvaćena je i inicijativa za formiranje programskog savjeta Media centra te data saglasnost za raspisivanje konkursa za izbor i imenovanje izvršnog direktora Media centra i urednika WEB portala.

Članovi Rijaseta razmatrali su više kadrovskih pitanja u organima i institucijama Islamske zajednice kao i izmjene i dopune članova komisija, odbora, redakcija i timova.

Dosadašnji član Rijaseta Nusret ef. Abdibegović je imenovan za banjalučkog muftiju, a uz iskrene čestitke i angažmanu u ovoj instituciji članovi Rijaseta su, pored ostalog, istakli da muftija Abdibegović uživa ugled u Islamskoj zajednici kao vrstan teolog i uspješan dugogodišnji muftija travnički. 

Zaposlenik Rijaseta Faruk Hašimović premješten je na mjesto šefa Odjela za pravne i kadrovske poslove, a data je i saglasnost za imenovanje Damira Alihodžića za direktora Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Za predsjednika Disciplinske komisije Rijaseta nakon odlaska muftije Osmana ef. Kozlića na dužnost muftije IZ u Evropi izvan domovinskih zemalja imenovan je prof. Mustafa Sušić.

Na sjednici su razmatrani II zahtjevi pristigli u Ured za društvenu brigu za dodjelu pomoći pripadnicima različitih socijalno ugroženih kategorija, javlja MINA.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'