Kultura     | 18.01.2019. 13:06 |

'Dani Isaka Samokovlije' - Muzičko putovanje svijetom

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. januara (FENA) – U okviru manifestacije „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ sinoć je u Goraždu priređen nesvakidašnji događaj.

„Muzičko putovanje“, kako je Centar za kulturu nazvao veče, koju su Goraždanima priredili Merita Bavčić (glas) i Hector Morić (gitara).

Izuzetni duo, s posebnim šarmom publiku je proveo kroz različite zemlje izvedbom kompozicija iz Latinske Amerike, Španije, Francuske, Rusije, Rumunije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Posebno za ovu priliku, u čast velikog književnika Isaka Samokovlije, izveli su i sefardske pjesme.

Merita, koja je rođena Goraždanka, na koncertu je  nastupila s posebnim emocijama.

- Presretna sam, jer ovo je prvi put nakon 1997. godine kada sam kao petogodišnja djevojčica pjevala sevdalinku na manifestaciji ovdje u Centru za kulturu, da sam ponovo pred mojim sugrađanima. Ponosna sam što se u mom Goraždu osjetila atmosfera velegrada. Bilo je zaista emotivno - kazala je nakon koncerta talentovana Goraždanka koja je u grad na Drini stigla nakon nastupa u Parizu.

Osobenog pjevačog mentaliteta i izrazite emotivnosti, na pozornicama širom svijeta Merita plijeni srca publike. Pored tradicionalne bosanske i balkanske pjesme, ta talentovana pjevačica izvodi francuske i italijanske šansone kao i španski flamenco. Trenutno priprema album prvijenac.

Virtuozni gitarista Hector Morić je rođen u Parizu, a od prije četiri godine nastanio se u Sarajevu. Gitara i muzika su Hectoru uvijek bile bliske, te je kao samouki gitarista uspio savladatii izuzetno teške tehnike flamenco gitare. Taj svestrani umjetnik je prvi pejzažni arhitekt u Bosni i Hercegovini, te jedan od rijetkih flamenco gitarista koji se u prethodnih par godina predstavio publici u raznim bosanskohercegovačkim gradovima.

Merita Bavčić i Hector Morić poručio su da ovo jeste prvi, ali ne i njihov posljednji nastup u Goraždu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Koncert Josipe Lisac u BKC-u gotovo rasprodan, raspoloživ još mali broj ulaznica

Dogodilo se na današnji dan

Čavara nazočio Napretkovom svečanom uskrsnom koncertu u Sarajevu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije