Bosna i Hercegovina     | 18.01.2019. 15:19 |

Bogunić najavila kontinuiranu saradnju sa sindikatima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Radi uspostavljanja dobre saradnje sa sindikatima visokog, srednjeg, te osnovnog obrazovanja i odgoja u Kantonu Sarajevo (KS), ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić upriličila je danas sastanak s njihovim predstavnicima Ahmetom Lojom, Farukom Bešlićem i Saudinom Sivrom.

Razgovarano je o mnogim problemima u obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo, od radno-pravnog statusa uposlenika, do potrebe da se stanje u obrazovanju unapređuje u svim njegovim segmentima kroz sistemske mjere i zakonsku regulativu.

Bogunić je najavila kontinuiranu saradnju sa sindikatima, te je istakla da će sindikalni stavovi biti uvažavani u svim odlukama i pitanjima gdje moraju biti uključeni.

- Imam iznimno poštovanje prema sindikatima i smatram da ćemo dobro sarađivati. Kolektivni ugovori za sva tri nivoa obrazovanja bit će poštovani i želim istaći da će vrata Ministarstva uvijek biti otvorena za sindikalne predstavnike. Namjera mi je ući u suštinu svakog vašeg iznesenog problema, te smatram da radi buduće dobre saradnje i dogovora svako treba djelovati u svom domenu, Ministarstvo i obrazovne ustanove u stručnom, a sindikati u domenu radno-pravnih odnosa - rekla je ministrica Bogunić.

Sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković koji je istakao “da je u koalicionom sporazumu vladajuće ’šestorke’ u Kantonu Sarajevo bitan akcent na dijalogu sa sindikatima kao i uvažavanju sindikalnih stavova”.

- Cilj nam je striktno poštivanje potpisanih kolektivnih ugovora. Uočili smo da nisu bili poštivani kada je riječ o osnovici za isplatu plate u protekloj godini, a poseban problem je bio sa visokim obrazovanjem za koje nije bila adekvatno planirana osnovica. U budžetu nisu bila planirana ni sredstva za nagrade uposlenicima u srednjem i osnovnom obrazovanju po kolektivnom ugovoru. To je sada ispravljeno i novci za te namjene su planirani Prijedlogom budžeta za 2019. godinu - naveo je Konaković, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Članovi Vlade KS zadovoljni ukupnim iznosom povećanja plata u KS od oko 100 miliona KM

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta