Bosna i Hercegovina     | 18.01.2019. 15:13 |

Europski tjedan prevencije karcinoma grlića materice od 21. do 28. siječnja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. siječnja (FENA) - Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije priopćio je u petak kako se karcinom grlića materice nalazi na 4. mjestu po obolijevanju od karcinoma u toj županiji te podsjeća kako se u razdoblju od 21. do 28. siječnja širom Europe obilježava tjedan prevencije karcinoma grlića materice.

Cilj je navedene kampanje podizanje svijesti o zdravstvenoj kulturi kod žena i razini znanja o raku grlića materice.

Prema izvještaju IARC-a za 2018. godinu, karcinom grlića materice nalazi se na 4. mjestu po obolijevanju od karcinoma u svijetu s incidencom od 13,1 na 100 000 stanovnika. Promatrajući stopu obolijevanja u zemljama regije, BiH se nalazi na prvom mjestu s incidencom od 23,1/100 000 stanovnika, slijedi Srbija sa stopom incidencije od 20,3/100 000 st., te Hrvatska sa stopom od 7,9/100 000 stanovnika.

Na području HNŽ-a rak grlića materice također se nalazi na 4. mjestu sa stopom incidencije od 19,3/100 000 stanovnika. Navedene stope su zabrinjavajuće visoke, s obzirom da se 80 posto karcinoma grlića materice može prevenirati.

Najbolji način prevencije ovog raka je edukacija mladih o odgovornom seksualnom ponašanju, cijepljenje protiv HPV-a i redoviti ginekološki pregledi PAPA-testom ili tekućom citologijom, ističu iz spomenutog zavoda.

Dodaju kako preventivni ginekološki pregledi ostaju osnovna i najznačajnija mjera prevencije karcinoma grlića materice.

Prema njihovim uputama, svaka žena treba obavljati PAPA-test tri godine nakon početka spolno aktivnog života te ga redovno ponavljati. Pozitivan nalaz PAPA-testa mora se potvrditi ili negirati drugim dijagnostičkim pretragama. Test se preporučuje i ženama koje nisu spolno aktivne, a redovitim PAPA-testiranjem smanjuje se rizik umiranja od raka vrata maternice za 90 posto.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U porastu broj oboljelih od karcinoma, u opasnosti zemlje s niskim dohotkom

Donesena Odluka o privremenom financiranju ZZO HNŽ-a za 2024. godinu

Rijedak oblik karcinoma zbog implantata u grudima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo