Svijet     | 19.01.2019. 11:23 |

Graham: Odnosi SAD-a i Saudijske Arabije bez pomaka dok je princa Salmana

FENA Internet

ANKARA, 19. januara (FENA) - Američki republikanski senator Lindsey Graham rekao je danas kako se odnosi Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije ne mogu pomaknuti naprijed dok se prestolonasljednik princ Mohammed bin Salman "ne riješi", bez dodatnog objašnjenja.

Govoreći u Ankari dan nakon susreta s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Graham je također rekao kako će Kongres ponovo nametnuti sankcije onima koji su bili povezani s ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija, prenosi Al Jazeera Balkans.

-Odnosi SAD-a i Saudijske Arabije ne mogu se pomaknuti unaprijed dok se princ Salman ne riješi - rekao je Graham.

Khashoggi je bio istaknut saudijski novinar s boravištem u SAD-u koji je pisao kolumne za Washington Post. Ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine u oktobru.

Rijad je prvobitno negirao spoznaju o Khashoggijevu nestanku, a poslije su ponudili kontradiktorna objašnjenja, uključujući i da je bio ubijen kao dio odmetnute operacije.

Saudijski dužnosnici napominju kako princ ništa nije znao o ubojstvu. Saudijska Arabija naglasila je da je još prošle godine uhapsila 21 Saudijca povezanog sa slučajem Khashoggi, od kojih je njih 11 optuženo i čeka suđenje.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta