Bosna i Hercegovina     | 22.01.2019. 10:47 |

Premijer Forto i ministar Mandić: Nastavljamo s izgradnjom gasne mreže

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić posjetili su javna komunalna preduzeća Sarajevogas i Toplane.

Kao jedan od važnijih projekata na polju gasifikacije premijer Forto istakao je uvezivanje gasovoda na relaciji Hrasnica-Igman-Bjelašnica-Hadžići, te da je potrebno postavljanje još 35 km gasne mreže, a to je projekt koji će Vlada KS i resorno ministarstvo finansijski nastaviti podržavati.

- Radimo to u cilju poboljšanja sigurnosti gasne mreže te da omogućimo građanima Hadžića i ostalih naselja da se priključe - rekao je premijer Forto.

Nastavit će se i s projektom subvencioniranja domaćinstava koja se žele priključiti na gasnu mrežu, a taj proces usporava veliki broj zahtjeva onih objekata, odnosno, domaćinstava koja nemaju građevinske dozvole i kao takvi ne mogu biti priključeni na gasnu mrežu. 

Iz Vlade, stoga, najavljuju mogućnost da i oni objekti za koje je pokrenuta procedura njihove legalizacije dobiju pravo na ovu subvenciju.

Sve je veći broj korisnika i centralnog grijanja, a rezultat je to širenja grada, kao i činjenice da su Toplane uspjele u protekle tri godine konsolidovati svoje poslovanje te unaprijediti postojeći sistem i postrojenja.

Ministar Mandić je istakao da se u spomenuta dva preduzeća, kao i u čitavom komunalnom sektoru, važno fokusirati na stalno podizanje kvaliteta usluga, raditi na zadovoljstvu korisnika te da je Ministarstvo spremno sa svim komunalnim preduzećima raditi na tome. S tim u vezi Vlada će podržati kapitalne projekte koji pokazuju benefite za firmu i građane.

Direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč i direktor Toplana Admir Džubur informirali su premijera Fortu i ministra Mandića i o drugim trenutnim projektima te planovima razvoja firmi kojima su na čelu, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Završen prvi dio sastanka Trojke, koja očekuje od Vlade da utvrdi federalni budžet naredne sedmice

Nikšić, Konaković i Forto danas o budžetu FBiH, energetici i zakonima EU

Od polovine 2024. godine građani FBiH neće morati donositi CIPS potvrde u banke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo