Bosna i Hercegovina     | 22.01.2019. 12:31 |

Godišnjica stradanja šestero djece - Najmlađe dijete imalo samo četiri godine

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Delegacija Kantona Sarajevo predvođena ministricom pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejlom Brčić, predsjedavajućima Smiljanom Viteškić, Danijelom Kristić, te zastupnicima Arijanom Memić i Damirom Nikšićem položila je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Bosanska kod broja 4 u „C“ fazi naselja Alipašino Polje, u znak sjećanja na šestero ubijene sarajevske djece, te na taj način obilježila 25. tužnu godišnjicu od njihovog stradanja.

 Na to mjesto 22. januara 1994. godine pale su tri granate od čijih su eksplozivnih dejstava ubijeni: Jasmina Brković (1989), Mirza Dedović (1986), Admir Subašić (1986), Danijel Jurenić (1983), Indira Brković (1982) i Nermin Rizvanović (1981), dok ih je još šestero ranjeno.

Opsada Sarajeva tada je već trajala skoro tri godine i djeca su tog dana odlučila malo uživati u zimskim radostima. Sanjkali su se i veselo igrali. A onda su oko 13.40 sati sa položaja agresora u Nedžarićima ispaljene tri grante. Jedno dijete je ubila detonacija dok je bježalo prema haustoru svoje zgrade, a svi ostali su ubijeni gelerima.

 Ministrica Brčić je pojedinačno navela i koliko bi godina danas imalo svako dijete čija je mladost nažalost prekinuta.

 - Ovdje se dogodio jedan od najtežih zločina počinjenih u toku rata, ubijena su djeca na igranju, djeca koja su smijehom i igrom prkosila ratu i mržnji. Apelujem na sve građane da u što većem broju prisustvuju ovim tužnim godišnjicama, kako bih uspomenu na ove nevine žrtve sačuvali od zaborava -  riječi su Fikreta Grabovice, predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-95.godine.

 Na mjesto stradanja cvijeće su položile i delegacije Općine Novi Grad, Udruženje civilnih žrtava rata, predstavnici mjesnih zajednica Alipašino Polje, “AntiDayton pokret”, te komšije i prijatelji ubijenih, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Obilježena 30. godišnjica ubistva osam građana Sarajeva ispred OŠ 'Safvet-beg Bašagić'

Hurtić na obilježavanju godišnjice zločina u logoru Omarska:Nijedna žrtva ne smije biti zaboravljena

Obilježena 30. godišnjica stradanja civila bošnjačke nacionalnosti u Ahmićima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta