Bosna i Hercegovina     | 23.01.2019. 19:26 |

Zastupnici Skupštine KS razmatraju Nacrt zakon o porijeklu imovine

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih dužnosnika, kojim se određuje kazna do 20.000 KM za one javne dužnosnike koji ne podnesu prijavu o imovinskom stanju.

Po mišljenju premijera KS Edina Forte Nacrt zakona o porijeklu imovine je preventivni zakon, da, kako je pojasnio „mi koji stupamo u javnu službu dobrovoljno dajemo uvid u našu imovinu, od trenutka preuzimanja funkcije, i ona će se nadalje pratiti“.

- Dakle ovo je zakon koji prevenira korupciju, a korupcija se mjeri percepcijom javnosti, a naša javnost misli da ima korupcije - kazao je Forto.

Zastupnik SDA Aljoša Čampara je premijeru Forti smatra da se u tom slučaju mora promijeniti naziv Nacrta, te podržava Nacrt zakona koji ima podršku većine Kantonalnih institucija, ali je sugerirao da zakon treba biti usaglašen sa zakonom na višim nivoima vlasti, naročito u dijelu koji se odnosi na porijeklo imovine koji je ugrađen u Izborni zakon BiH, kao što postoji i Zakon o sukobu interesa na nivou BiH.

Zastupnica SDP BiH Segmedina Srna-Bajramović smatra da se opšta svrha zakona ogleda u demotiviranju funkcionera koji na nezakonit način stiču imovinu, a s obzirom na činjenicu da ne postoji oblast u kojoj nema korupcije, ovim se Nacrtom vrši pritisak na pojedince koji su se, kako je kazala „stravično obogatili, a nadležne institucije nisu u stanju ući u trag porijeklu imovine“.

Uputila je apel svima, koji su zainteresirani, ukoliko se Nacrt zakona usvoji, da se uključe u javnu raspravu.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je istakao da živimo u zemlju u kojoj niko ne može utvrditi sukob interesa, korupciju, te da je suština Nacrta upravo u tome što će sve to biti prepoznata i kažnjiva djela.

Premijer Forto je naveo da su u Nacrtu propisane sankcije za neprijavljivanje imovine i davanje lažnih podataka o imovini kao i obaveze zatečenih izabranih zvaničnika u smislu primjene ovog Nacrta kao i podnošenje krivičnih prijava gdje se utvrdi osnov za navedeno.

Suština donošenja ovakvog zakona, kako je potvrdila ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić, mogućnost preventivnog djelovanja protiv koruptivnih radnji uz jasnu poruku i strateško opredjeljenje Vlade da će borba protiv korupcije biti prioritet njihovog djelovanja.

Donošenje ovog zakona proizilazi i iz preuzetih obaveza BiH, naročito onih iz Konvencije UN-a protiv korupcije gdje se državama članicama nameće obaveza da u najvećoj mogućoj mjeri poštuju principe transparentnosti, sprečavaju sukobe interesa u javnom sektoru i nezakonito bogaćenje javnih funkcionera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana